Tržište

Mađarska otvara vrata za Južni tok, Orban testira EU

Mađarska otvara vrata za Južni tok, Orban testira EU
Mađarska otvara vrata za Južni tok, Orban testira EU

BUDIMPEŠTA - Parlament Mađarske je izglasao zakon koji će omogućiti izgradnju gasovoda Južni tok, što je poslednji pokazatelj otpora premijera Viktora Orbana prema Evropskoj uniji, piše agencija Blumberg.

Mađarski zakonodavci izglasali su amandman na zakon koji omogućava kompanijama izgradnju gasovoda čak i ako nemaju licence potrebne za upravljanje istim, prenosi Blumberg..

"To je urađeno kao vid podsticaja Južnom toku i da se pokaže Rusiji da Mađarska taj projekat shvata ozbiljno", izjavio je stručnjak za regulativu u oblasti energetike Atila Holoda. Južni tok je od velikog značaja za Mađarsku jer bi obezbjedio veću gasnu bezbjednost za zemlju, rekao je šef Orbanovog kabineta Janoš Lazar.

Mađarska želi da počne da gradi gasovod u roku od šest mjeseci, izjavio je predsjednik državne kompanije MVM Zrt, Čaba Baji, koja je formirala zajednički poduhvat sa ruskim Gaspromom u cilju izgradnje gasovoda. Novoformirana kompanija nema licence za upravljanje gasovodom.

Gasovod Južni tok dužine 2.446 kilometara prenosio bi ruski gas u Evropu ispod Crnog mora, pružajući alternativu za gasovode kroz Ukrajinu. Kapacitet gasovoda iznosio bi 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a prolazio bi kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

EU je blokirala radove na projektu i uvela ekonomske sankcije Rusiji zbog njenog stava oko Ukrajine, a Brisel i Vašington su u junu izvršili pritisak na Bugarsku da obustavi radove na Južnom toku.

Orban, jedan od najglasnijih kritičara evropskih sankcija Rusiji, obustavio je krajem septembra isporuke gasa Ukrajini na "neodređeni period", svega nekoliko dana nakon što se sastao sa izvršnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom, navodi Blumberg, podsjećajući da je Gasprom istovremeno povećao isporuke gasa Mađarskoj za oko 67 odsto.

"Orban testira limite EU uz rusku podršku, ali EU je zaustavila Bugarsku i zaustaviće nas", rekao je analitičar mađarske Akademije nauka Andraš Deak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije