Tržište

Maloprodaja: Više novca za manje robe

Maloprodaja: Više novca za manje robe
Maloprodaja: Više novca za manje robe

BANJALUKA - Iako je zvanična statistika RS pokazala da je martovski promet u maloprodaji bio za 11,3 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, stručnjaci ocjenjuju da taj podatak ne predstavlja rast potrošnje, već ilustruje skok cijena.

Miloš Todorović, ekonomski stručnjak iz Udruženja ekonomista - SWOT, objasnio je da se u trenutnim ekonomskim uslovima nikako ne može govoriti o povećanju obima trgovine, već naprotiv, o njenom smanjenju.

"Realno posmatrano, sasvim sigurno nije došlo do povećanja fizičkog obima potrošnje, već do rasta cijena proizvoda, što se u zbirnoj statistici može prikazati kao povećanje prometa u maloprodajnim radnjama, ali to suštinski nije tačno", smatra Todorović.

On je dodao da se o trendu povećanja prometa u trenutnim ekonomskim uslovima ne može govoriti, jer je činjenica da parametri potrošnje u većini segmenata padaju ili stagniraju u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

"Plate i penzije su već dugo na istom nivou, nezaposlenost je sve veća, što su činjenice koje govore u prilog tome da za povećanje obima prometa u maloprodaji ne postoji osnov", dodao je Todorović.

U trenutnim ekonomskim uslovima nikako se ne može govoriti o povećanju obima trgovine, već naprotiv, o njenom smanjenju

On je kao praktičan prilog ovakvoj postavci stvari ukazao na to da je svakom potrošaču danas jasno koliko je proizvoda mogao da kupi za 100 KM prošle godine, a koliko ih danas može uzeti za taj isti novac.

"Jedan od važnih uzroka zbog kojih je statistika prikazala rast obima maloprodaje je i taj što sve više potrošača kupuje u velikim trgovačkim centrima, gdje se za razliku od malih nijedan artikl ne može prodavati, a da se ne evidentira", rekao je Todorović.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana "Don" iz Prijedora, koje se, između ostalog, zalaže za ekonomsko osnaživanje građana, ocijenila je da na domaćem tržištu vlada trend "preseljenja" velikog broja kupaca iz malih radnji u velike trgovačke centre.

"Statistika je zamaglila stvarnu situaciju i svojim uzorkom pokazala trendove kakvi objektivno ne postoje", rekla je Marićeva.

Ona je dodala da o povećanju prometa u maloprodaji nije moguće govoriti i prognozirala da će svakodnevni trend rasta poskupljenja i ubuduće biti sve pogubniji za potrošače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije