Tržište

Manja potražnja za naftom od očekivane

Manja potražnja za naftom od očekivane
Manja potražnja za naftom od očekivane

PARIZ - Globalna tražnja za naftom će u 2015. godini porasti sporijim tempom od očekivanog uprkos padu cijena nafte, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku IEA, upozorivši da sa daljim padom cijena nafte raste rizik od socijalne nestabilnosti u zemljama - proizvođačima tog energenta.

"Očekujemo da će tražnja za naftom u 2015. porasti za 0,9 miliona barela dnevno na 93,3 miliona barela, što je za oko 230.000 barela manje od prvobitne prognoze", navodi se u najnovijem izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su od juna pale za oko 40 odsto, i u ovom trenutku su na najnižem nivou za poslednjih pet godina, odnosno na oko 60 dolara za barel, jer povećana proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD doprinosi narastanju ionako prekomjernih globalnih zaliha.

"Možda će morati da prođe izvjesno vrijeme kako bi zalihe i tražnja reagovali na pad cijena nafte. U bogatim članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), skroman ekonomski oporavak, usporen rast plata i deflatorni pritisak će dodatno ugušiti uticaj nižih cijena", navodi IEA.

Agencija za energetiku dodaje da je najviše smanjila prognozu ruske tražnje nafte, koja će pasti na 3,4 miliona barela dnevno, što je za oko 195.000 barela manje u odnosu na prošlomjesečnu prognozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije