Tržište

Manja zabrinutost zbog Ukrajine, cijene nafte veće

Manja zabrinutost zbog Ukrajine, cijene nafte veće
Manja zabrinutost zbog Ukrajine, cijene nafte veće

NJUJORK - Cijene nafte su na azijskoj berzi danas su porasle usljed labavljenja zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini i Iraku, saopštili su analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 38 centi - na 96,79 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 101,83 dolara, odnosno 23 centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Prošlonedjeljno saopštenje ukrajinskih vlasti o uništenju dijela ruskog vojnog konvoja izazvala je bojazan od izbijanja otvorenog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Ipak, tokom razgovora u nedjelju, kojima su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske, postignut je dogovor između Moskve i Kijeva o ponovnom sastanku i daljim pokušajima za smirivanje krize u istočnoj Ukrajini.

"Trgovci su uvjereni da neće biti većih destabilizujućih elemenata u sukobima koji bi mogli da ugroze snabdijevanje", izjavio je Majkl MekKarti, glavni tržišni strateg sidnejske kompanije "CMC Markets".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije