Tržište

Manji prinosi pšenice u Srbiji

Manji prinosi  pšenice u Srbiji
Manji prinosi pšenice u Srbiji

NOVI SAD - Prema procjenama poslovne zajednice "Žitovojvodina", ukupan prinos pšenice u Srbiji trebalo bi da bude skoro 2,2 miliona tona, što je u odnosu na lanjski rod manje za oko 525.000 tona ili 20 odsto.

Prosječan prinos je oko četiri tone po hektaru, s tim što je u centralnoj Srbiji 3,5 tone, a u Vojvodini 4,3 tone po hektaru.

Iz "Žitovojvodine" navode da će i taj umanjeni prinos biti dovoljan za domaće potrebe, kao i da će nešto ostati i za izvoz.

Tako bi ove godine, upkos manjem prinosu u odnosu na lanjski, iz Srbije trebalo da bude izvezeno između 600.000 i 700.000 tona pšenice, kao i 200.000 tona brašna.

Kada je riječ o cijeni nove pšenice, iz "Žitovojvodine" navode da se proizvođačima "na ruke" isplaćuje oko 0,15 evra po kilogramu.

Istovremeno, konstatuju u "Žitovojvodini", domaći izvoznici još se nisu uključili u kupovinu nove pšenice, jer je njena cijena na svjetskom tržištu za njih "demotivišuća".

U periodu od 1990. godine do danas, Srbija je samo jednom morala da uveze 200.000 tona pšenice, a razlog je bio velika suša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije