Tržište

Masterkard kršio propise

Masterkard kršio propise
Masterkard kršio propise

NJUJORK - Evropski sud pravde potvrdio je danas presudu da je američka kartičarska kompanija Masterkard kršila propise o konkurentnosti tako što je naplaćivala provizije na prekogranične transakcije.

Potvrdivši presudu iz 2007, na koju je Masterkard uložio žlabu, sud je naveo da je sporna praksa kompanije primorala prodavce da podignu cijene koje naplaćuju kupcima, prenosi agencija Frans pres.

Kada kupac koristi kreditnu karticu pri plaćanju robe, banka trgovca banci kupca mora da plati proviziju za korišćenje usluge. Banka trgovca zbog toga tu proviziju naplaćuje trgovcu, koji tu cifru dodaje na prodajnu cijenu svog proizvoda, koju plaćaju svi kupci, uključujući one koji uopšte ne plaćaju kreditnim karticama.

Evropska komisija navodi da praksa Masterkarda ugrožava razvoj internog tržišta plaćanja karticama, kao i razvoj povezanih tržišta, kao što su internet i mobilna plaćanja.

Komisija je 2007. zabranila Masterkardu da naplaćuje prekogranične provizije u okviru Evropske ekonomske zone (EU, Norveška, Lihtenštajn i Island). Konkurent Masterkarda, Viza, pristao je prošle godine da snizi neke od svojih međubankarskih provizija i do 60 odsto i pokrenuo mjere u cilju smanjenja barijera koje koče prekograničnu konkurentnost, nakon šlične tužbe EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije