Tržište

Ministarstvo: Nema velike opasnosti za potrošače

Ministarstvo: Nema velike opasnosti za potrošače
Ministarstvo: Nema velike opasnosti za potrošače

BANJALUKA - Građani koji su konzumirali proizvode mesne industrije "Pekabesko" iz Makedonije neće se razboljeti, jer povišene vrijednosti fosfata, a zbog čega su sa tržišta povučeni svi proizvodi ovog proizvođača, nemaju trenutno, nego kumulativno dejstvo.

Kazala je to danas Radmila Čojo, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za veterinarstvo, dodajući kako je odluka o povlačenju proizvoda proistekla iz obaveze države da preventivno djeluje i zaštiti zdravlje potrošača. Kako je rekla, sadržaj fosfata u mesu je skrivena mana i znak da proizvođač ima probleme sa sirovinom, te da se fosfati dodaju da bi se poboljšala svojstva i kvalitet proizvoda. Dodala je kako će se Ministarstvo o cijelom slučaju izjasniti kada budu poznati rezultati dodatnih analiza.

Danas su se oglasili i iz kompanije "Leburić komerc" iz Prnjavora, koja je ovlašteni uvoznik "Pekabeskovih" proizvoda za BiH, zahtijevajući od Ministarstva da pod hitno skloni zabranu na ove proizvode jer, kako su poručili, ne postoji nijedna analiza sertifikovane ustanove koja ukazuje na povećanu količinu fosfata. Kako su poručili, zbog sumnje u analize koje su vršene u RS, uzorke jednog od proizvoda poslali su na superanalizu u Institut za meso u Beogradu te da uskoro očekuju rezultate.

Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan", smatra da za tim nema potrebe jer su domaći instituti za to kvalifikovani. 

"Imamo pouzdane analize koje su zasnovane na međunarodnim principima i imamo metode koje su ISO standardi i koji su akreditovani", kazao je Nedić.

Vesna Rudić-Grujić, načelnik Službe za higijenu u Institutu za zaštitu zdravlja RS, kazala je da kontinuiran i povećan unos fosfora u organizam  može dovesti do manjeg kvaliteta i gustine kostiju, a u nekim slučajevima i da ošteti bubrege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije