Tržište

Miruje inflacija u Kini

Miruje inflacija u Kini
Miruje inflacija u Kini

PEKING- Stopa inflacije u Kini je u januaru mirovala na 2,5 odsto, pokazali su danas zvanični podaci u Pekingu, dok analitičari upozoravaju da inflacija ukazuje na slabe izglede privrednog rasta druge po veličini svetske privrede.

Indeks potrošačkih cijena (CPI), kog obračunava kineski Zavod za statistiku, u januaru je mirovao na nivou iz decembra, a ekonomisti koji su učestvovali u anketi Volstrit žurnala očekivali su da će usporiti na 2,3 odsto, prenosi Frans pres.

Cijene hrane su prošlog meseca porasle 3,7 odsto, u vrijeme proslave međunarodne i Kineske nove godine. CPI, glavna mjera inflacije, porastao je u 2013. 2,6 odsto, kao i u prethodnoj godini, podbacivši u odnosu na cilj vlade od 3,5 odsto.

Inflacija je u Kini značajno usporila od 2011, kada je iznosila 5,4 odsto.

Indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri cijene proizvoda po izlasku iz fabrika, snižen je u januaru 1,6 odsto, nakon pada od 1,4 odsto iz decembra.

Analitičari navode da je spora inflacija znak da je domaća tražnja i dalje slaba, što je loša vijest za ekonomiju, zbog čega vlada treba da snizi ciljni privredni rast na sedam sa 7,5 odsto iz 2013, da bi se izbjegla potreba za novim stimulacijama i stvrio prostor za preko potrebne strukturne reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije