Tržište

Mlijeko iz BiH ponovo na teritoriji Kosova

Mlijeko iz BiH ponovo na teritoriji Kosova
Mlijeko iz BiH ponovo na teritoriji Kosova

SARAJEVO - Institucije Kosova ukinule su suspenziju uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

"Na taj način omogućen je nastavak plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH u carinsko područje samoproglašenog Kosova", saopšteno je juče iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovom ministarstvu naglašavaju da je uvođenje suspenzivnih mjera od institucija Kosova bilo u potpunosti neosnovano i u koliziji sa savremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo.

"Suspenzijom su kosovske institucije počinile nenadoknadivu štetu, ne samo izvoznicima iz BiH, već i cjelokupnoj mljekarskoj industriji u BiH", navodi se u saopštenju iz Ministarsva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inače, Kosovo je suspenziju ukinulo pod pritiskom evropskih institucija koje su insistirale na poštovanju CEFTA i koje su reagovale tek nakon intervencije iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da već od srijede izvoznici mogu svoju robu plasirati na teritoriju Kosova i da se uskoro može očekivati sastanak na kojem bi bilo riječi o uvozu mlijeka sa Kosova u BiH. Kako nezvanično saznajemo, zabrana uvoza proizvoda iz BiH na teritoriju Kosova posljedica je i lobiranja slovenačkih i hrvatskih kompanija u institucijama Kosova kojima je cilj da osvoje što veće tržište na tom prostoru. Izvoznici sa Kosova već su dobili odobrenje institucija BiH za uvoz mlijeka na teritoriju BiH, ali oni insistiraju na tome da na izvoznicama i sertifikatima piše "Republika Kosovo", što, kako nezvanično saznajemo, nije htio prihvatiti Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije