Tržište

Mlijeko krči put za izvoz ostalih proizvoda

Mlijeko krči put za izvoz ostalih proizvoda
Mlijeko krči put za izvoz ostalih proizvoda

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukoliko Akcioni plan nadležnih bh. institucija dovede do konačnog odobravanja izvoza mlijeka u zemlje EU, to će biti put kojim će se ići i kada je u pitanju obezbjeđenje izvoza i drugih proizvoda iz BiH na evropsko tržište.

Poručeno je to, između ostalog, danas u Sarajevu, na konferenciji za novinare, koju su održali Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo, povodom informacije da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina odobrila svih šest tačaka iz Akcionog plana u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU, uključujući i posljednje dvije koje nisu bile ispunjene.

Tim povodom Kalaba je rekao da će svaka naredna posjeta predstavnika FVO za ostale proizvode, kao što su meso peradi i konzumna jaja, biti mnogo lakša, jer će ovaj dio koji se sada rješava samo biti preslikavan u njihovim inspekcijama.

"Na ovaj način pravimo pretpostavku i za izvoz ostalih proizvoda", rekao je Kalaba.

Govoreći o izvozu mlijeka u EU, on je kazao da posao tek predstoji, ali da je bitno da je Evropskoj komisiji dokazano da je pronađen pravi način rješavanja problema u BiH i da je sve ugrađeno u Zakon o veterinarstvu, koji će obezbijediti izvoz ovih proizvoda.

On je istakao da je Zakonom o veterinarstvu predviđeno da Kancelarija za veterinarstvo BiH bude centralna institucija koja će garantovati da su proizvodi koji će ići u EU zdravstveno ispravni i kvalitetni, te da nove institucije neće biti formirane.

Sa druge strane, Šarović je izrazio nadu da bi BiH na jesen mogla da dobije zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u EU. Pojasnio je da nakon odobrenja FVO-a neće biti formirane nove institucije, već će Kancelarija za veterinarstvo BiH biti odgovorna za kvalitet hrane koja ide u EU.

"Ovo je važan korak u ispunjenju uslova za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU", ocijenio je Šarović i dodao da je riječ o uspostavljanju strukture ne samo za izvoz mlijeka, već i drugih proizvoda.

Prema njegovim riječima, ovo odobrenje je pretposljednji korak koji stoji pred BiH, dodajući da nisu riješene sve obaveze i da predstoji sprovođenje onog što je dogovoreno sa predstavnicima inspekcije iz Dablina.

On je najavio da će u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o veterinarstvu, Zakona o poljoprivredi i Zakona o hrani na nivou BiH, koji su pripremljeni i usaglašeni s entitetima. Kako je kazao, biće potrebno određeno vrijeme da se ove izmjene zakona usvoje, te izrazio nadu da će svi prepoznati ovaj trenutak i usvojiti izmjene po skraćenoj proceduri.

"Nakon usvajanja zakona, trebaće nam određeni vremenski period da čitav sistem uhodamo, a nakon toga tokom jeseni da pozovemo FVO misiju da pregleda šta je urađeno", rekao je Šarović i dodao da će "iskoristiti ovaj vjetar u leđa" i sve potrebno sprovesti.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti formirane nove institucije, kao što je ministarstvo poljoprivrede BiH, Šarović je rekao da neće i da se, kada je riječ o Zakonu o poljoprivredi, radi o izmjenama samo dva člana.

Inače, vijest o odobravanju Akcionog plana u vezi s omogućavanjem izvoza mlijeka iz BiH u EU naišla je na podršku proizvođača mlijeka u BiH. Tako je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, rekao da je to ozbiljan korak naprijed u ovom procesu i da je to svakako pozitivna informacija.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je da je to dobra vijest, ali da je sada na nadležnima u BiH da ispune sve što su obećali u Akcionom planu.

Sa druge strane, uzgajivači peradi u BiH očekuju da se i kada su oni u pitanju povede priča o ispunjavanju uslova za izvoz u EU. Desimir Živanić, predsjednik Udruženja živinara RS, rekao je da su živinari osposobljeni za izvoz na strogo evropsko tržište, jer rade s novim tehnologijama i opremom iz EU, te stručnim kadrovima. On je rekao da će i oni biti uporni u nastojanjima da im se omogući izvoz na evropsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije