Tržište

Moskva proširuje kontrasankcije Crnoj Gori i Albaniji?

Moskva proširuje kontrasankcije Crnoj Gori i Albaniji?
Moskva proširuje kontrasankcije Crnoj Gori i Albaniji?

MOSKVA - Ruska vlada razmatra mogućnost da do kraja nedjelje donese odluku o proširenju kontrasankcija Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, saopštila je portparolka ruske vlade Natalija Timakova.

Evropska komisija je krajem jula saopštila da su se te zemlje pridružile produžavanju sankcija EU protiv Rusije na još godinu dana zbog njene politike u Ukrajini.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije navodi da je udio tih zemalja u opštem uvozu u Rusiju oko pet odsto. Interfaks navodi da se kontrasankcije najviše mogu odraziti na Island, koji u Rusiju izvozi meso, mliječne proizvode i ribu.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, uvoz voća i povrća iz Crne Gore je 2014. godine iznosio 25.000 dolara, navode Vedomosti.

U Crnoj Gori tri proizvođača mesa imaju pravo na izvoz mesa i šest za mesne prerađevine, ali su njihove isporuke zaustavljene u jesen 2014. godine iz sanitarnih razloga.

Timakova je moskovskom listu rekla da će spisak robe zabranjene za uvoz u Rusiju iz tih zemalja biti isti kao i za druge zemlje EU.

Rusija je 7. avgusta prošle godine zabranila uvoz mesa i piletine, mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške kao odgovor na sankcije koje su zbog politike Rusije u Ukrajini uveli nekim činovnicima, političarima, biznismenima i kompanijama.

Premijer Dmitrij Medvedev je u utorak naložio Ministarstvu poljoprivrede da pripremi zahtjev predsjedniku Vladimiru Putinu da uključi te zemlje u spisak kontrasankcija, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će ga Putin potpisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije