Tržište

"Mršava" potražnja za beračima voća

"Mršava" potražnja za beračima voća
"Mršava" potražnja za beračima voća

PRIJEDOR, KONJIC - Građani BiH, koji se nadaju da će u narednim sedmicama zaraditi poneku dnevnicu berući voće, nemaju mnogo razloga za optimizam, budući da su plodovi uništeni zbog loših vremenskih prilika, tako da je i potražnja za sezoncima jako "mršava".

U toku je berba šljive i breskve, a samo će rijetki zaraditi dnevnicu od 30 maraka, pošto je plodova malo, a samim tim i posla.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da su voćke uništile vremenske nepogode, tako da će većina poslova biti podijeljena u domaćinstvu, dok za dodatnom radnom snagom i nema potrebe.

"Za prvu berbu slaba je potreba za sezonskim radnicima, jer su i breskva i šljiva uništene i svi mogu da ih poberu porodično, pošto je tih plodova jako malo ostalo, a i loš je kvalitet. Nemate za šta zvati radnike, sami uberemo koliko uspijemo", naglašava Dojčinović.

Govoreći o dnevnicama koje se mogu zaraditi u prikupljanju plodova, on ističe da u većini slučajeva iznose oko 30 maraka, odnosno između 2,5 i tri marke po satu.

"Sada, dakle, idu berba šljive i breskve, a uskoro će krenuti i jedna sorta kruške, koja je, takođe, jako loše rodila. Nakon toga stiže jabuka, čija bi berba mogla da počne oko 5. septembra, što je ranije nego prethodnih godina", rekao je Dojčinović.

Osvrćući se na berbu jabuke, on naglašava da će tada voćarima, ipak, biti potrebno sezonaca.

"Biće potrebno u tu svrhu isplatiti par stotina hiljada dnevnica", naglasio je Dojčinović.

Nenad Živanović, predsjednik Udruženja voćara "Fructus" Bratunac, kaže da je voće i kod njih dosta uništeno, zbog čega i nema potrebe za sezoncima.

"Ja imam ovdje voćnjak od 400 stabala jabuke i šljive i na njima nema ništa, plodovi su istrulili od vlage. Mislim da je kod stablašica rod uništen oko 90 odsto, a kada su maline u pitanju, rod je prepolovljen, tako da nema potrebe za beračima", rekao je Živanović.

Većina poslova biće podijeljena u domaćinstvu, dok za dodatnom radnom snagom i nema potrebe

Prema njegovim riječima, čak ni preventivne mjere koji su voćari primjenjivali nisu urodile plodom.

"Tolika je vlaga bila, tako da čak i oni koji su dosta vremena provodili prskajući u voćnjacima, voće nisu uspjeli sačuvati", naglašava Živanović, koji podsjeća da su dnevnice proteklih godina iznosile od 25 do 30 maraka.

On ističe da je svojevremeno 13 godina bio direktor Omladinske zadruge, koja je angažovala čak 1.450 radnika.

"Štaviše, sada nema ko da radi, a nema gdje ni da radi", naglašava Živanović.

Pesimistične prognoze iznosi i Mensur Duraković, predsjednik Udruženja voćara Konjic, koji kaže da im sezonski radnici gotovo da i ne trebaju, jer je voće uništeno.

"Kada su u pitanju visokostablašice, imali smo nevrijeme tokom cvjetanja, tako da šljiva nema uopšte, a isto je i s jabukama", naglasio je Duraković.

Kako je dodao, vrijeme nije toliko uništilo jagodičasto voće, tako da je nešto radnika trenutno angažovano na berbi maline, ali, kako je dodao, i taj posao u većini slučajeva obavljaju članovi domaćinstva.

Podsjećanja radi, ono što nisu uništile kiše koje su padale kada je voću trebalo sunčano vrijeme, u brojnim područjima BiH dokrajčio je grad.

"Nevrijeme je krajem juna pogodilo mnoge voćnjake, a najviše su stradale jabuke i kruške", kazali su iz Udruženja voćara RS, uz napomenu da su vremenske nepogode, koje prate voćare tokom ove godine, umanjile prinose i nanijele nesagledivu štetu.

Prema posljednnjim zvaničnim podacima, u BiH je nezaposleno oko 547.000 građana i sigurno su mnogi od njih očekivali da će ovih dana uspjeti da zarade neku "crkavicu", ali su im nepogode umanjile šansu da berbom voća steknu toliko očekivane dnevnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije