Tržište

Na posao čeka 2.200 invalida

Na posao čeka 2.200 invalida
Na posao čeka 2.200 invalida

DOBOJ - Više od 15 miliona maraka vratio je Fond za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida RS poslodavcima koji zapošljavaju 1.270 invalida, ali još 2.200 osoba sa invaliditetom nije uspjelo da dobije posao i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

Izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida trebalo bi da smanje broj invalida na birou, jer svi poslodavci koji ne zapošljavaju ovu kategoriju stanovništva plaćaće poseban doprinos iz kojeg se puni Fond, a veći stimulans čeka one koji zaposle osobu sa većim stepenom invaliditeta.

"To lice ostvaruje samo svoju platu, ta lica koštaju poslodavca samo onoliko koliko je neto plata, a ostalo se vraća iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida RS", kazala je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, danas u Doboju, gdje je organizovana javna rasprava o ovom zakonu.

Bez stimulansa je nemoguće "natjerati" poslodavce da zaposle invalide, tvrde u Savezu sindikata regije Doboj, dok u ovdašnjem udruženju amputiraca smatraju da se više novca u budžetu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida RS može obezbijediti povećanjem doprinosa sa sadašnjih 0,1 za realni i 0,2 procenta za javni sektor na 0,3 procenta bruto plate svih zaposlenih.

Vasićeva je naglasila da nije trenutak za povećanje stope doprinosa, jer je RS u reformskim procesima, a stanje Fonda nije ugroženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije