Tržište

Nafta jeftinija, OPEK zadržao nivo proizvodnje

Nafta jeftinija, OPEK zadržao nivo proizvodnje
Nafta jeftinija, OPEK zadržao nivo proizvodnje

NJUJORK/LONDON - Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Abdulah el-Badri izjavio da naftni kartel ne planira smanjenje proizvodnje, uprkos padu cijena nafte u proteklim mjesecima i zabrinutosti u pogledu potencijalnog prezasićenja sa povratkom iranske nafte na tržišta.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 36 centi na 48,16 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila 29 centi na 53,02 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene obe vrste nafte su juče pale, nakon dva dana u porastu.

"Sastali smo se u decembru prošle i u junu ove godine. Odlučili smo da proizvodnju zadržimo na 30 miliona barela dnevno, istom nivou kao i ranije. Nismo spremni da smanjimo proizvodnju", izjavio je Badri posle sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Na cijene nafte utiče i snažan dolar, koji naftu izraženu u toj valuti čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije