Tržište

Nafta jeftinija, slaba prerađivačka aktivnost u Kini

Nafta jeftinija, slaba prerađivačka aktivnost u Kini
Nafta jeftinija, slaba prerađivačka aktivnost u Kini

NJUJORK - Cijene nafte su danas pale, a trgovci su se fokusirali na slabe podatke iz kineskog prerađivačkog sektora, koji su podgrejali zabrinutost oko slabe tražnje u najvećem svjetskom proizvođaču energenata, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi dva centa na 59,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila sedam centi na 66,39 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da su cijene nafte pale zbog usporavanja prerađivačke aktivnosti u Kini na 12-mjesečni minimum u aprilu. Bankarski gigant HSBC je danas saopštio da je indeks upravljanja nabavkom (PMI) u kineskom prerađivačkom sektoru prošlog mjeseca pao na 48,9 sa 49,6 poena iz marta i to je najslabiji rezultat od 48,1 poena iz aprila 2014.

PMI prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama i smatra se pozudanim pokazateljem zdravlja aziskog ekonomskog džina. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Nafta je takođe odreagovala na geopolitičku zabrinutost u vezi sa krizom u Jemenu, smatra predsjednik sektora za gas konsultantske kuće EU Sanjev Gupta.

Arapske kopnene snage pod komandom Saudijske Arabije ušle su juče u drugi po veličini jemenski grad Aden da bi podržale snage jemenskog predsjednika Abd Rabu Mansur Hadija. Do sada je arapska koalicija pod komandom Saudijske Arabije sprovodila vazdušne udare po uporištima pobunjenika i njihovih saveznika, ali su juče prvi put rasporedili kopnene snage u Jemenu.

Jemen je pogođen sukobima od kada su šitski pobunjenici u februaru preuzeli vlast u glavnom gradu Sani. Ta država nije veliki proizvođač nafte, ali je njena obala dio strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, između Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije