Tržište

Nafta jeftinija uoči isteka roka za dogovor sa Iranom

Nafta jeftinija uoči isteka roka za dogovor sa Iranom
Nafta jeftinija uoči isteka roka za dogovor sa Iranom

NJUJORK/LONDON - Cijene nafte su danas ponovo pale, jer su investitori fokusirani na ishod pregovora zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu i potencijalno labavljenje sankcija tom proizvođaču nafte.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 69 centi na 47,99 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 55 centi na 55,74 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Cijene nafte su pale usljed porasta očekivanja u postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu", navodi se u saopštenju singapurske banke "Junajted oversiz".

Ministri spoljnjih poslova Irana i šest svjetskih sila preduzimaju sve napore da bi sklopili dogovor, budući da danas u ponoć ističe rok za sastavljanje nacrta sporazuma o iranskom nuklearnom programu, navodi Frans pres.

Šest svjetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije dijelove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, za uzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

"U toku su maratonski pregovori. Postoji još nekoliko pitanja koja nisu rješena, a riječ je o važnim pitanjima", izjavio je jedan od iranskih pregovarača koji je u Lozani na pregovorima sa predstavnicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Ono što je sigurno je da će u svakom slučaju do 30. juna i dalje važiti privremeni sporazum koji su šest pregovaračkih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Britanija, Rusija i Kina) postigle s Iranom novembra 2013. godine.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije