Tržište

Nafta pojeftinila zbog nade u smirivanje ukrajinske krize

Nafta pojeftinila zbog nade u smirivanje ukrajinske krize
Nafta pojeftinila zbog nade u smirivanje ukrajinske krize

NJUJORK - Cijene nafte su danas pale, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin pružio ruku krizom pogođenoj Ukrajini, podgrijavši nade da će najveći konflikt između istoka i zapada od Hladnog rata biti ublažen.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u julu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 33 centa, na 102,31 dolar po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa "brent" za julsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 108,23 dolara, odnosno 17 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

"Cijene su u padu zbog slabljenja tenzija između Ukrajine i Rusije", rekao je Sanjev Gupta, predsjednik sektora za naftu i gas u konsultantskoj kući EY.

Putin je juče rekao francuskim medijima da je spreman da se sastane sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, kao i sa zapadnim liderima, na marginama obilježavanja "Dana D", godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Investitori strahuju od eskalacije sukoba u Ukrajini, koja je tranzit za četvrtinu gasa kog Evropa uvozi iz Rusije. Eventualni prekid isporuke nafte doveo bi do skoka cijena tog energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije