Tržište

Nafta skuplja poslije vijesti o smrti saudijskog kralja Abdulaha

Nafta skuplja poslije vijesti o smrti saudijskog kralja Abdulaha
Nafta skuplja poslije vijesti o smrti saudijskog kralja Abdulaha

NJUJORK - Cijene nafte su danas porasle poslije vijesti o smrti kralja Saudijske Arabije Abdulaha a zbog nerizvjesnosti među kupcima da li će njegov nasljednik zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte u svijetu prevelikih globalnih zaliha koje su oborile cijenu nafte na šestogodišnji minimum.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 90 centi ili 1,94 odsto, na 47,21 dolar, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 1,03 dolara ili 2,06 odsto, na 49,55 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Po objavljivanju vijesti o smrti saudijskog kralja, barel američke lake nafte (WTI) za martovsku isporuku poskupio je čak 3,1 odsto na Njujorškoj berzi. Cijene nafte su od sredine prošle godine prepolovljene, kao posljedica prekomjernih zaliha i slabe globalne tražnje.

Obaranju cijena nafte doprinijela je i Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik tog energenta, kada je u novembru odlučila da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zadrži aktuelni nivo proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije