Tržište

Nastaje najveći proizvođač cementa na svijetu

Nastaje najveći proizvođač cementa na svijetu
Nastaje najveći proizvođač cementa na svijetu

PARIZ - Proizvođači cementa, švajcarski Holcim i francuski Lafrž, kojima je za najavljeno spajanje potrebna saglasnost regulatornih organa, moraju da prodaju imovinu u vrijednosti oko pet milijardi evra, da bi tu saglasnost dobile, saopštile su danas dvije firme.

Spajanjem bi nastala najveća svjetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara i firme moraju da se oslobode imovine u vrijednosti pet milijardi evra, prenio je Rojters.

Kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, među kojima i u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu.

Uslove spajanja, prema Rojtersu, ispituju regulatorni uredi u 15 zemalja i Evropska komisija. Lafarž i Holcim potvrdili su danas da završetak fuzije očekuju najkasnije u prvoj polovini naredne godine.

Da bi nova kompanija dobila odobrenje regulatornih organa, moraće da smanji svoje imovine od 10 do 15 odsto ukupnih profita prije plaćanja kamata, poreza i otpisa (EBITDA).

Dva naveća proizvođača cementa na svijetu, Lafarž i Holcim, objavili su namjeru o spajanju u aprilu ove godine. Transakcija će se obaviti razmjenom akcija, pri čemu će se jedna akcija Holcima menjati za jednu akciju Lafarža.

Obje cementare imaju svoje fabrike i u Srbiji. Holcim je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a Lafarž iste godine Beočinsku fabriku cementa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije