Tržište

Nastavlja se zapošljavanje bh radnika u Njemačkoj

Nastavlja se zapošljavanje bh radnika u Njemačkoj
Nastavlja se zapošljavanje bh radnika u Njemačkoj

SARAJEVO - Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine od 14. do 16. aprila boravila je u posjeti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke, na poziv te institucije, radi rješavanja spornih pitanja u vezi s provođenja dogovora o zapošljavanju bh. medicinskih radnika na poslovima njegovatelja u Njemačkoj.

Razgovarano je i o nastavku saradnje u okviru provođenja Triple Win programa za 2015. i 2016., te sagledavanju mogućnosti za sklapanje sporazuma za druga zanimanja koja su deficitarna na njemačkom tržištu rada.

Zahvaljujući pozitivnim utiscima njemačkih poslodavca, te realnim potrebama na njemačkom tržištu rada, odlučeno je da tokom 2015. i 2016. bude nastavljen program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačkoj (TRIPLE WIN projekt), te da istovremeno bude nastavljen program zapošljavanja osoba istih kvalifikacija kod poznatog poslodavca.

Na sastanku zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željka Rajića i direktorice ZAV-a Kae Eilers predloženo je proširenje dosadašnje saradnje na način da Agencija za rad i zapošljavanje BiH dobije saglasnost da posreduje u zapošljavanju osoba s drugim kvalifikacijama koje su deficitarne na tržištu rada SR Njemačke, a koja su mnogobrojna na evidencijama nezaposlenih u BiH.

Po riječima nadležnih u Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke, oni su zainteresovani za proširenje saradnje, te će se u ove aktivnosti uključiti i drugi nadležni organi u toj zemlji.

Tokom posjete Njemačkoj delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je kliniku Kliniken des Main Taunus Kreises GmbH u Bad Sodenu, gdje je zaposleno 14 bh. građana.

Iz Agencije navode da je najvažnije da su  bh. radnici zadovoljni i uslovima rada i naknadom za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije