Tržište

Njemačka vojska najbolji poslodavac

Njemačka vojska najbolji poslodavac
Njemačka vojska najbolji poslodavac

Njemačke oružane snage mogle bi postati najatraktivniji poslodavac u Njemačkoj, nakon što je najavljeno da će vojnicima biti povećane plate, a radno vrijeme će biti daleko fleksibilnije nego što je to bio slučaj.

Izmjene koje donosi nova reforma oružanih snaga znače da će profesija vojnika biti stvar prestiža.

"Aktivna, atraktivna, različita...", ovo je novi slogan koji bi trebalo da privuče mlade da konkurišu, piše Neue Zeitung.

Ursula fon der Lejen, ministarka odbrane, kaže da će novim reformama oružane snage postati daleko privlačnije za mlade.

Naime, prema novim izmjenama, koje parlament tek treba da usvoji, njemačkim vojnicima biće obezbijeđene bolje plate, regulisano radno vrijeme, kao i skraćeno radno vrijeme, za one koji to žele.

Takođe, novim reformama poboljšaće se šanse za napredovanje u vojsci, ali i penzionisani vojnici jednog dana mogu očekivati daleko bolje penzije. Cijeli set reformi koštaće oko milijardu evra i biće sproveden u naredne četiri godine.

Udruženje pripadnika oružanih snaga pozdravilo je ovaj projekat nazivajući ga "prekretnicom" za Bundesver.

"Mislim da će ovo svakako usrećiti vojnike. Ovo je možda i najbitniji korak ka uspostavljanju tzv. dobrovoljne vojske", kaže Andre Vustner, predsjednik Udruženja pripadnika oružanih snaga.

Još od ukidanja obaveznog vojnog roka, njemačke oružane snage su se borile sa sve manjim brojem regruta. Zapravo, od 2011. godine broj vojnika je pao sa 250.000 na 160.000 vojnika.

Međutim, Helmut Kenighaus, komesar za oružane snage, izjavio je da sumnja da će i nakon ovih reformi njemačka vojska postati najatraktivniji poslodavac.

"Dobro je što su neke stvari riješene i prevaziđene, ali sumnjam da će biti atraktivan poslodavac", izjavio je Kenighaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije