Tržište

Nove turbulencije na berzama

Nove turbulencije na berzama
Nove turbulencije na berzama

LONDON/NJUJORK - Globalne berze su se danas suočile sa novim turbulencijama usljed dodatnih dokaza o usporavanju rasta kineske privrede koji su podstakli strahovanja u pogledu globalne ekonomije.

Uprkos novim potresima, većina berzanskih indeksa uspjela je dan da završi u plusu, prenosi agencija Frans pres.

Nakon velikih gubitaka s početka dana, većina azijskih berzi zatvorena je u pozitivnoj teritoriji ili uz male minuse, a sličan razvoj događaja bio je i u Evropi.

"Vlada zabrinutost u pogledu prognoze globalnog privrednog rasta, prije svega zbog Kine, i to u vrijeme kada se očkuje odluka američke centralne banke po pitanju podizanja kamatnih stopa. Sve to investitore čini nervoznim", rekao je za "Blumberg" strateg sidnejske firme "AMP kapital investors" Šejn Oliver.

U Aziji je tokijski indeks pao 0,39 odsto, dok je šangajski na početku dana pao 4,39 odsto, a kasnije se nešto oporavio i dan završio u minusu od 0,20 odsto. Honkonški indeks pao je 1,18 odsto, a seulski porastao 0,05 odsto.

Indeks menadžera nabavke za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena sa julskih 50 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na usporavanje prerađivačke aktivnosti.

Londonski indeks porastao je 0,41 odsto, pariski 0,30 odsto, a frankfurtski 0,32 odsto.

Na Volstritu je industrijski indeks Dau Džons porastao 0,81 odsto, tehnološki Nasdak 1,03 odsto, dok je širi indeks S&P 500 pao 2,96 odsto.

Evro je na valutnoj berzi oslabio na 1,1240 sa 1,1313 dolara, koliko je vrijedeo sinoć u Njujorku.

Skorašnja kolebanja na globalnim finansijskim tržištima su pokazatelj toga kako se rizici mogu brzo preliti sa jedne ekonomije na drugu, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard tokom posjete Džakarti.

"U posljednjih nekoliko nedjelja se pokazalo koliko je Azija u centru globalne ekonomije i kako potresi na jednom tržištu u Aziji mogu da se preliju na ostatak svijeta", izjavila je Lagardova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije