Tržište

Novom strategijom dižu rampu EU

Novom strategijom dižu rampu EU
Novom strategijom dižu rampu EU

BANJALUKA - Nadležne institucije BiH napravile su korigovani Akcioni plan mjera, kojim planiraju otkloniti sve prepreke kako bi se mlijeko iz BiH moglo izvoziti u Evropsku uniju.

U dokumentu, do kojeg su došle "Nezavisne", stoji da su vlade entiteta dogovorile novi legistativni okvir, koji se sastoji od novog pravilnika koji će biti na nivou BiH.

"Unutar navedenog okvira izrađena su uputstva kojima se reguliše i jača organizacija službenih kontrola", stoji u dokumentu.

Sa druge strane ranije potpisani protokol stavlja se van snage, a potpisani ugovori s lokalnim nadležnim tijelima prestaju da važe.

Navodi se kako ovi propisi prvi put u BiH uspostavljaju sistem revizije unutar veterinarske službe s nivoa Kancelarije za veterinarstvo BiH do nivoa entiteta i nadalje s nivoa entiteta do lokalnog nivoa.

"Donesen je plan obuka koji u potpunosti pokriva sva područja službenih kontrola i revizija, uključujući odobravanje objekata za izvoz u EU te objekata primarne proizvodnje", stoji u korigovanom Akcionom planu.

Kako stoji u planu, pripremljena je i nova procedura odobravanja objekata i farmi za proizvodnju mlijeka da bi se ispunili zahtjevi za izvoz.

Uveden je i novi postupak sertifikacije, koji zahtijeva od subjekta u poslovanju hranom izjavu kojom potvrđuje ispunjenost uslova za sirovo mlijeko.

"Službeni veterinar je dužan provjeriti tu izjavu i potvrditi svojim potpisom. Prilikom izdavanja konačnog sertifikata na graničnom prelazu inspektor je dužan provjeriti listu farmi i objekata", stoji u planu.

Prema njemu, novi postupak sertifikacije trebalo bi da počne s primjenom od 1. oktobra ove godine, dok je za početak septembra planiran trening inspektora i informisanje subjekata u poslovanju hranom.

Propisi prvi put u BiH uspostavljaju sistem revizije unutar veterinarske službe

Podsjećamo, nadležne institucije su nakon posljednje posjete inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU u januaru ove godine sljedeću posjetu najavile za septembar, što se ispostavilo kao nerealno, jer Akcioni plan zbog poplava nije na vrijeme upućen na vrata ove institucije.

Kako su nam ranije rekli u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odobravanje plana ne znači i ispunjavanje uslova za izvoz, jer je potrebno raditi na njegovoj implementaciji, za koju odgovornost i obavezu imaju svi učesnici u procesu.  

"Kada implementacija Akcionog plana bude zadovoljavajuća, možemo ponovo pozvati  FVO inspektore i računati da će nas staviti u svoj raspored za narednu godinu, kako bi stvarno utvrdili da sprovodimo u praksi ono što smo propisali", kazali su nam u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS juče su nam kazali kako se radi o doradi i novinama u postojećem akcionom planu te da oni rade na svom dijelu zadatka kada je izvoz mlijeka u EU u pitanju, a to su pripreme za nacionalni sistem kontrole u oblasti proizvodnje sirovog mlijeka.

"U cilju pripreme nacionalnog sistema kontrole u oblasti proizvodnje sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka namijenjenih za izvoz u EU, uključujući i sertifikaciju proizvoda od mlijeka, Ministarstvo je obezbijedilo organizovanje niza  priprema i radionica, s ciljem obezbjeđenja  opštih  i posebnih  zahtjeva higijene hrane i organizacije službenih  kontrola  za proizvode i objekte koji se registruju i odobravaju za izvoz mlijeka na tržište EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije