Tržište

Obezbjeđeni uslovi za proizvodnju i otkup pšenice

Obezbjeđeni uslovi za proizvodnju i otkup pšenice
Obezbjeđeni uslovi za proizvodnju i otkup pšenice

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je mjere koje treba preduzeti za obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice, kao i drugih žitarica, a koje će omogućiti domaćim proizvođačima da lakše prevaziđu posljedice elementarne nepogode i gubitke u proizvodnji.

Ovim mjerama, koje su donesene na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, treba da se obezbijedi otkup svih ponuđenih količina domaće proizvodnje pšenice, te obrtna sredstava mlinsko-pekarskoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Osim toga, ovim mjerama treba da se obezbijedi premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda u iznosu 0,05 KM po kilogramu, te podsticaj od 250 KM po hektaru sjetvene površine pšenice.

Mjerema treba da se obezbijedi regres za dizel gorivo za radove u poljoprivredi no osnovu odluke Vlade Republike Srpske, čime su povećane kvote sa 100 na 150 litara za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu, te sa 80 na 120 litara za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

Prema ovim mjerama, Javno preduzeće "Robne rezerve Republike Srpske" treba da otpišu potraživanja od korisnika podsticajnih sredstava po osnovu preuzetog regresiranog mineralnog NPK đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije