Tržište

Od EU zapadnom Balkanu 600 miliona evra za razne projekte

Od EU zapadnom Balkanu 600 miliona evra za razne projekte
Od EU zapadnom Balkanu 600 miliona evra za razne projekte

BEČ - Evropska unija će države zapadnog Balkana podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i željezničke projekte, izjavio je na bečkom samitu austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener, koji je rekao da je time pokazano da Unija ne daje samo izjave, već i pare za konretne projekte.

Dogovoreni paket podrške predviden je za 10 različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš - Priština -  Drač, kao i modernizacija željezničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Miterlener je prenio novinarima da su potvrđena 24 projekata, koji će biti realizovani narednih godina u vrijednosti od oko 7,7 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, time treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana. Cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mjesta.

Miterlener je najavio da će biti izrađena mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana po uzoru na Austriju, te dodao da je obrazovanje ključ za smanjenja talasa izbjeglica. Potpredsjednik Evropske komisije Maros Šefcovič pohvalio je Austriju ocijenivši da ova zemlja daje važan doprinos transformaciji jugoistočne Evrope.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će doći iz pomoći EU za približavanje, daljih 400 miliona evra od drugih institucija - Njemačke banke za podsticaj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije