Tržište

Ograničiti uvoz mlijeka, voća i povrća

Ograničiti uvoz mlijeka, voća i povrća
Ograničiti uvoz mlijeka, voća i povrća

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) traži da se donesu odgovarajuće mjere za ograničavanje uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća.

''Osnov za aktiviranje ovakvih mjera nalazi se u već postojećim odlukama: Odluka o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odluka o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzatorne dažbine '' saopšteno je iz ovog ministarstva pri Vladi RS. 

Takođe, podržavaju poljoprivredne proizvođače i njihove zahtjeve koji su usmjereni na podršku izvozu i uvođenje adekvatnih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje (prelevmana) u skladu s važećim odlukama.

Ministarstvo apeluje na nadležne institucije da se pod hitno nastavi  rješavanje problema izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u Evropsku uniju. 

To se posebno odnosi na hitno rješavanje pitanja obilježavanja domaćih životinja u skladu s EU standardima da bi se stvorili uslova za praćenje i kontrolu životinja, što je jedna od osnovnih pretpostavki za izvoz mlijeka. 

Ministarstvo smatra neopravdanim smanjenje otkupne cijene mlijeka najavljeno od pojedinih prerađivača, jer prema zvaničnim informacijama nije došlo do pada cijena mlijeka u maloprodaji, a uvoz mlijeka u 2014. u odnosu na 2013. je smanjen.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da je ova godina posebno osjetljiva zbog elementarnih nepogoda s jedne strane, ali i poremećaja odnosa na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na svjetskom nivou, što posebno pogađa proizvođače u RS. 

Najizraženiji problemi trenutno se odnose na plasman mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i voća, a naročito krušaka, jabuka i šljiva.

U tom smislu, Ministarstvo traži od nadležnih institucija s nivoa BiH, da pojačaju aktivnosti na boljem pozicioniranju poljoprivrednih proizvoda iz BiH na tržištu zemalja CEFTA, te proširenju tržišta na Rusku Federaciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije