Tržište

Oporavak evropskih berzi nakon skoka azijskih

Oporavak evropskih berzi nakon skoka azijskih
Oporavak evropskih berzi nakon skoka azijskih

LONDON/NJUJORK - Evropske akcije su danas bile u porastu, drugi dan zaredom nakon skoka dionica u Aziji i ublažavanja zabrinutosti u pogledu tenzija između Turske i Rusije, nakon što je Turska oborila ruski vojni avion.

Londonski indeks FTSE 100 porastao je 0,88 odsto, frankfurtski DAKS 30 1,35 odsto, a pariski KAK 40 1,08 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Spekulacije u pogledu toga da li će Evropska centralna banka povećati obim stimulacija privrede evrozone porasle su nakon što je banka saopštila da je privatnom sektoru u evrozoni u oktobru odobreno više kredita nego prethodnog mjeseca.

U oktobru je broj odobrenih zajmova porastao 1,0 odsto na godišnjem nivou u odnosu na rast kreditiranja od 0,6 odsto iz septembra. Broj kredita odobrenih domaćinstvima i kompanijama je istovremeno porastao 0,8 odsto, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,4 odsto iz septembra i od 0,7 odsto iz avgusta.

Na valutnoj berzi, evro je oslabio na 1,0613 sa 1,0622 dolara, koliko je vrijedeo sinoć u Njujorku.

U Aziji su porasle dionice kineskih energetskih firmi nakon najnovijih poteza zvaničnog Pekinga na polju reformi energetskog sektora kojim dominiraju glomazna državna preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije