Tržište

Osiguranja iz FBiH nezakonito osvajaju tržište RS

Osiguranja iz FBiH nezakonito osvajaju tržište RS
Osiguranja iz FBiH nezakonito osvajaju tržište RS

BANJALUKA - Osiguravajuća društva iz RS upozoravaju da je tržište obaveznog auto-osiguranja u RS ozbiljno ugroženo, jer su učestali slučajevi davanja nezakonitih popusta, i to uglavnom od strane društava koja dolaze iz FBiH.

Tako su zabilježeni slučajevi pojedinih osiguravajućih kuća, prije svega iz FBiH, koje su potpisnice Kodeksa ponašanja u primjeni jedinstvenog premijskog sistema auto-odgovornosti, a koje čak i zvanično na javnom tenderu daju nedopuštene popuste, što predstavlja direktan i očigledan dokaz nezakonitog rada i nepoštovanja dogovorenog kodeksa, upozoravaju iz osiguravajućih društava iz RS.

Naime, konkretan slučaj uočen je na javnom pozivu koji je raspisala Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za prikupljanje ponuda za vršenje usluga obaveznog osiguranja motornih vozila ove institucije. U lotu 1 ovog dokumenta, koji je u posjedu "Nezavisnih", a koji je obuhvatao Regionalni centar Banjaluka UIO BiH, ponude osiguravajućih kuća iz RS su se kretale između 24.000 i 25.000 maraka, dok je ponuda osiguravajućeg društva VGT Visoko iznosila 16.670 KM, odnosno oko osam hiljada manje.

Na sve ovo, Agencija za osiguranje RS najavila je vanredne kontrole i sankcionisanje osiguravajućih društava koja krše propise, za šta kazna može dostići i do 100.000 maraka.

Naime, predstavnici 19 osiguravajućih društava koja rade u RS potpisali su 17. jula ove godine Kodeks ponašanja, čiji je krajnji cilj da osiguravajuća društva ne koriste nelegalne popuste kao metod u osvajanju tržišta.

Miodrag Čoprka, direktor "Aura osiguranja", rekao je da su zakonom i odlukom regulatornog organa propisani uslovi i tarife osiguranja od odgovornosti motornih vozila koja su sva društva dužna poštovati i primjenjivati, što znači da visina osiguranja i registracije motornih vozila u svim društvima treba da bude jednaka. Prema njegovim riječima, neuključivanjem regulatornog organa koji je to propisao, većina društava je zapala u probleme i došlo je do granice rentabilnosti poslovanja. Nakon što je zbog tog problema dostignuta kritična tačka opravdanosti vršenja usluge osiguranja motornih vozila, potpisan je Kodeks ponašanja, kojim je bar deklarativno iskazana volja svih osiguravajućih društava da će se pridržavati zajedničkih uslova.

Pojedine osiguravajuće kuće, prije svega iz FBiH, koje su potpisnice Kodeksa, zvanično na javnom tenderu daju popuste

"S obzirom na to da je tržište osiguranja sistem spojenih posuda, dovoljno je da se pojavi nekoliko remetilačkih faktora da se ugrozi cijelo tržište osiguranja, i upravo su pojedina društva počela da narušavaju kompletan sistem i dolazimo u situaciju da se ponovo vraćamo na stanje prije potpisivanja Kodeksa", rekao je on i dodao da se to dešava jer ne postoji validan kontrolni mehanizam ili organ koji bi kontrolisao primjenu toga i imao mogućnost sankcionisanja društava koja to krše.

Međutim, Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, uvjerava da Agencija ima mehanizme za kontrolu i sankcionisanje u ovakvim slučajevima.

"Agencija ide u kontrole, ali mi ne možemo unaprijed sankcionisati samo dostavljanje ponuda u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Dakle, ne možemo da intervenišemo u toj fazi, ali možemo poslije ići u kontrole i sankcionisati kršenja", rekla je Šljivareva.

Ona je kazala da Agencija ide u neposredne kontrole, pregleda sklopljene ugovore o osiguranju i ukoliko su oni sklopljeni u toj vrsti osiguranja mimo propisanih tarifa i uslova, mogu podnijeti prekršajni nalog, ali i preduzeti oštrije mjere ako su slučajevi drastični i učestali.

"Naš je plan da do kraja godine obavimo nekoliko specijalnih vanrednih kontrola da vidimo u kojoj mjeri se poštuje premijski sistem. Dobili smo prijave za neke slučajeve, sakupljamo to na gomilu i onda ćemo otići u ona društva za koja mislimo na osnovu tih prijava da učestalo krše premijski sistem", rekla je Šljivareva i dodala da novčane kazne za učestalo kršenje propisanih uslova mogu biti i do 100.000 maraka.

I Duško Valan, izvršni direktor "Krajina osiguranja", potvrdio je da davanje popusta na cijenu u oblasti obaveznog osiguranja, u postupku javnih nabavki, predstavlja očigledno kršenje potpisanog Kodeksa ponašanja.

Saša Čudić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje, rekao je da ukoliko je bilo koje osiguravajuće društvo dalo nižu cijenu u auto-odgovornosti, pogotovo u javnim nabavkama, ne samo da je prekršen Kodeks, već je prekršen i Zakon o obaveznom osiguranju auto-odgovornosti kojim je definisano da je jedinstvena tarifa auto-odgovornosti primjenjiva i obavezna za sva osiguravajuća društva.

On je naglasio da niko nema prava da daje bilo kakve popuste kada je u pitanju auto-odgovornost, ni u pogledu cijene ni u pogledu broja odloženih dana, jer se auto-odgovornost mora platiti po jedinstvenoj tarifi i mora se platiti odmah.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije