Tržište

Pada cijena pšenice

Pada cijena pšenice
Pada cijena pšenice

NOVI SAD - Na novosadskoj Produktnoj berzi cijena kilograma pšenice bila je ove sedmice 23,1 dinar /oko 0,19 evra/, što je čak 5,41 odsto manje u odnsu na njenu prošlonedeljnu cijenu, saopšteno je sa Berze.

Berzanski eksperti objašnjavaju da su na pad cijene pšenice uticali jačanje dinara u odnosu na strane valute, kao i dešavanja na međunarodnim tržištima.

Tako je cijena pšenice na čuvenoj berzi u Čikagu krajem prošle sedmice imala najnižu vrijednost još od oktobra prošle godine.

Ipak, najveći pad od čak 7,06 odsto u odnosu na prošlu sedmicu doživjela je soja, kojom se na Berzi trgovalo po prosječnoj cijeni od 44,83 dinara /oko 0,37 evra/ po kilogramu.

Istovremeno, prosječna cijena zabilježena u trgovanju kukuruzom bila je 16,9 dinara za kilogram /oko 0,14 evra/, što je u odnosu na prošlu sedmicu takođe pad cijene, ali za svega 0,84 odsto.

Tokom sedmice ostvaren je ukupan promet od 885 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila 23,5 miliona dinara /oko 195.283 evra/.

Količinski promet je u odnosu na prošlu sedmicu porastao na Berzi za 29,2 odsto, a finansijski za 33,6 odsto.

Pad cijena roba koje kreiraju berzanski indeks PRODEKS uslovio je i drastičan pad njegove vrijednosti. Tako je danas vrijednost PRODEKS-a bila 208,01 indeksnih poena, što je za 3,25 poena manje nego 20. februara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije