Tržište

"Pale" cijene nafte

"Pale" cijene nafte
"Pale" cijene nafte

NJUJORK/LONDON - Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, zaustavivši kratkotrajni trend rasta u vreme kada investitori procjenjuju mogućnost prekida isporuke nafte sa Bliskog istoka zbog krize u Jemenu, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,02 dolara na 50,41 dolar, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 95 centi na 58,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su tokom prethodna dva dana oštro porasle nakon što je Saudijska Arabija započela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu kao podrška jemenskom predsjedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, pokrenula je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera čija je zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podjeljen između sjevera pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

"Dešavanja u Jemenu dovela su do skoka cijena nafte zbog strahovanja da će doći do prekida u isporuci", navodi istraživačka kompanija Kapital markets.

Drugi analitičari navode da je uticaj krize u Jemenu na naftno tržište ograničen zbog obilnih zaliha nafte u svetu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije