Tržište

Palestinci prvi put od 2007. izvezli paradajz u Izreal

Palestinci prvi put od 2007. izvezli paradajz u Izreal
Palestinci prvi put od 2007. izvezli paradajz u Izreal

JERUSALIM - Farmeri iz pojasa Gaze izvezli su voće i povrće u Izrael, prvi put od 2007. godine, saopštili su jedan organ Ministarstva odbrane i jedna organizacija za pomoć Palestincima.

Dvadeset i sedam tona paradajza i 5 tona patlidžana biće prodano na izraelskim pijacama, saopštio je Cogat, organ Ministarstva odbrane zadužen za izarelske aktivnosti na palestinskoj teritoriji.

To se nije dogodilo od 2007. godine i dolaska na vlast palestinske islamističke grupe Hamas na ovoj teritoriji uglavljenoj između Izraela, Egipta i Mediterana.

"Dva kamiona su prošla kroz bezbjednosni zid kod prelaza Kerem Šalom preko kojega prelazi samo roba", objavila je "Gisha", izraelska organizacija za pomoć Palestincima.

"U nedjelju će doći i drugi kamioni", saopštila je "Gisha". Upućen je poziv da Palestinci plasiraju na izraelske pijace razno povrće i voće, od 1.000 do 1.500 tona mjesečno za 746 američkih dolara po toni, saopštio  je Cogat.

Čitavi dijelovi pojasa Gaze i njene ekonomije unipšteni su u ratu koji je vođen u ljeto 2014. Pozivajući se na svoju bezbjednost, Izrael je nastavio sa striktnom blokadom pojasa Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije