Tržište

Pampers pelene povučene iz Argentine zbog utaje poreza

Pampers pelene povučene iz Argentine zbog utaje poreza
Pampers pelene povučene iz Argentine zbog utaje poreza

BUENOS AJRES - Pampers pelene i ostali proizvodi američke grupacije "Prokter i Gembl" povučeni su do daljeg iz argentinskih prodavnica zbog navodne utaje poreza i ispumpavanja novca, preneo je AFP.

Prema podacima argentiske federalne uprave javnih finansija, koja je prethodnih nedjelja sprovela anketu, američka multinacionalna kompanija je "ispumpala" 138 miliona dolara iz te zemlje, prikrila stvarne iznose profita i tako izbjegla plaćanje poreza.

Na osnovu kontrole argentinskih vlasti, "Prokter i Gembl" su za nedozvoljene operacije koristile brazilsku teritoriju.

Finasijski ulog američke kompanije je ogroman jer Latinska Amerika, zajedno sa istočnom Evropom, Afrikom i azijskim kontinentom, predstavlja tržište u razvoju na kome je "Prokter i Gembl" prošle godine ostvario 39 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

Ova odluka argentinske vlasti dolazi u kritičnom trenutku za američkog giganta koji se u posljednje dvije godine povukla iz biznisa sa čak 25 brendova, a taj broj bi mogao da se poveća na stotinu.

Kompanija je najavila povlačenje iz poslovanja sa brendom za proizvodnju baterija za jednokratnu upotrebu s obzirom da je njihova prodaja od prošle godine u SAD opala za 4,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije