Tržište

Pašalić: Biće preuzeti svi tržišni viškovi

Pašalić: Biće preuzeti svi tržišni viškovi
Pašalić: Biće preuzeti svi tržišni viškovi

BANJALUKA - Pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da će glavni prerađivači poljoprivrednih proizvoda preuzeti sve tržišne viškove poljoprivrednih proizvoda u Srpskoj.

Pašalić je precizirao da su ovakve garancije date na današnjem sastanku predstavnika ovog Ministarstva sa subjektima poljoprivredne proizvodnje.

On je novinarima rekao da pitanje otkupne cijene predstavlja dogovor između proizvođača i otkupljivača.

Pašalić je rekao da je za sanaciju štete od majskih poplava u poljoprivrednoj proizvodnji Ministarstvo obezbijedilo sjeme za zasnivanje nove proizvodnje, odnosno presijavanje oko 25.000 hektara, prije svega kukuruza, ali i drugih kultura.

Obezbijeđena je i premija od 1,5 miliona KM za otkupljenu merkantilnu pšenicu od pet feninga po kilogramu, te dodatne količine regresiranog dizela za ratarsku i voćarsku proizvodnju, za šta je dodatno trebalo izdvojiti još 1,5 miliona KM.

"Urađene su analize stočne hrane i zemljišta na prisustvo štetnih materija i ohrabreni smo činjenicom da u analiziranoj stočnoj hrani i uzrocima zemljišta, mulja i nanosa nema prisustva teških metala", naglasio je Pašalić.

On je naveo da se razgovaralo i o dobijenih od 15 miliona KM Svjetske banke za poljoprivredu, a način raspodjele tih sredstava zavisiće od dogovora sa poljoprivrednim proizvođačima.

"Imamo određene informacije da su nove padavine pričinile štetu na istim subjektima, negdje su nova područja u istim opštinama pretrpjela štetu, a postoji i mogućnost razmatranja da i ova najnovija šteta uđe u bilans ukupne štete", naveo je Pašalić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić rekao je da se te mjere mogu smatrati dobrim i da će doći do nekih korekcija ili pomjeranja u realizaciji.

On kaže da su na sastanku dobili usmenu, a čekaju pisanu garanciju da poljoprivredni proizvođači budu oslobođeni obaveza iz zakonskih rješenja o fiskalnim kasama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara Vladimir Usorac rekao je da nisu samo poplave nanijele štetu poljoprivrednoj proizvodnji, nego su na nju uticale i česte kiše, grad i olujno nevrijeme.

On je naveo Veterinarska komora Srpske još nije usaglasila cjenovnik sa proizvođačima i to bi trebalo biti što prije riješeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije