Tržište

Poboljšana kontrola trgovine sa Srbijom

Poboljšana kontrola trgovine sa Srbijom
Poboljšana kontrola trgovine sa Srbijom

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Carinska uprava Republike Srbije započinju potpunu elektronsku razmjenu svih podataka o uvozu i izvozu robe između BiH i Srbije, saopšteno je danas iz UIO BiH.

Dogovor koji će osigurati bolju kontrolu protoka robe i zaštitu prihoda postigli su u Beogradu direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i direktor Carinske uprave Republike Srbije Predrag Petronijević.

Pored robe koja ima krajnje odredište u BiH i Srbiji, postoji i veliki dio robe za koju se vrši samo tranzit preko dviju zemalja.

Na sastanku u Beogradu dogovorena je i elektronska razmjena seta podataka iz tranzitnih prijava. Kako se navodi, razmjena ovih podataka osiguraće nadležnim carinskim organima dviju zemalja bolju kontrolu sve robe koja samo prolazi kroz carinska područja BiH i Srbije.

Razmijenjeni su i podaci o najfrekventnijim graničnim prelazima između BiH i Srbije, kao i informacije o vrstama robe koja se uvozi i izvozi preko određenih graničnih prelaza.

Osnovni cilj postignutih dogovora je sprečavanje krijumčarenja i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, ubrzanje i olakšanje legalne trgovine i efektivnije korištenje sistema za upravljanje rizikom.

Džakula je prilikom posjete Carinskoj upravi Republike Srbije istakao da je Srbija jedan od najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

"Kao carinske službe, čiji je zadatak i kontrola uvoza i izvoza robe iz naših zemalja, želimo da svim obveznicima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima u najvećoj mogućoj mjeri olakšamo poslovanje", kazao je.

Sa druge strane, dodao je, zajednički cilj je borba protiv svih oblika organizovanog kriminala i carinskih prevara, saopšteno je iz UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije