Tržište

Poljska nije spremna za zonu evra

Poljska nije spremna za zonu evra
Poljska nije spremna za zonu evra

VARŠAVA - Poljska trenutno nije spemna za ulazak u zonu evra, rekao je predsjednik Bronjislav Komorovski u intervjuu lokalnom Radiju Zet.

"U ovom momentu nema mogućnosti za ulazak Poljske u zonu evra, dok ne budu ispunjeni kriterijumi", ukazao je on.

Prema riječima poljskog lidera, ispunjenje kriterijuma Mastrihtskog sporazuma, bez obzira na buduće odluke o ulasku u evrozonu, dobro je za poljsku ekonomiju.

Komorovski je rekao da će, prema ranijoj odluci, rasprava o uvođenju zajedničke evropske valute početi u Poljskoj poslije parlamentarnih izbora, zakazanih za jesen ove godine, prenio je sajt ru.euronews.com.

Poljska je, kao i mnoge druge zemlje Evropske unije, obavezna da uvede zajedničku valutu, iako konkretni rokovi nisu određeni evropskim sporazumima. Zbog toga zemlja mora, prije svega, da uskladi niz makroekonomskih uslova opisanih u Mastrihtskom sporazumu.

Među kriterijumima koje Varšava treba da ispuni su i stabilizacija cijena i inflacija. Deficit javnih finansija, u skladu sa evropskim standardima, ne smije biti veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a dug zemlje ne smije biti veći od 60 odsto BDP-a.

Pored toga, zemlja ne ispunjava kriterijum stabilnosti deviznog kursa. Poljska nije članica Evropskog finansijskog mehanizma promjene kursa (EMR 2), što je obavezan uslov.

Pored finansijskih i ekonomskih faktora, postoje i zakonske teškoće koje treba da se riješe. Konkretno, zvanična Varšava bi morala da promijeni Ustav zemlje, jer sada osnovni pravni akt države predviđa da poljska Narodna banka ima neotuđivo pravo izdavanja novčanih jedinica, uspostavljanja i sprovođenja monetarne politike zemlje, kao i odgovornost za vrijednost poljske valute. Po ulasku u zonu evra sve te funkcije moraju biti prenijete na Evropsku centralnu banku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije