Tržište

Poskupljuje 26 vrsta cigareta

Poskupljuje 26 vrsta cigareta
Poskupljuje 26 vrsta cigareta

BANJALUKA, SARAJEVO - Ljubitelje cigareta očekuje neprijatno iznenađenje, jer u ponedjeljak poskupljuje 26 vrsta, a ova vijest obradovala je ljute protivnike duvanskog dima, koji 24 sata ranije obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pušenja.

Poskupljenje će iznositi od 10 do 20 feninga, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrđeno je da je rast cijena najavila Fabrika duvana Sarajevo, te da stižu "podebljani" cjenovnici i za brendove proizvođača "Reemtsma GmbH" Hamburg, te "Imperial Tobacco" Skoplje.

Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3,50 KM, pakla cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od ponedjeljka koštaće 3,70 maraka.

Kada je riječ o sarajevskim brendovima, Drina Gold i Drina Silver takođe će biti skuplje za 20 feninga, i koštaće 3,70 maraka, a između 10 i 20 feninga poskupljuje još 10 vrsta cigareta Fabrike duvana Sarajevo.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu da povećaju bilo kada u toku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.

To što ćete možda narednih sedmica kupiti cigarete po višoj cijeni nego što je to navedeno na akciznoj markici nije neuobičajena situacija.

"Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. juna da popišu zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave UIO BiH, a razliku akcize da uplate na jedinstveni račun UIO. Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, od akciza na duvan i duvanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 miliona KM, što je za 23 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

A osim što vrtoglave cifre odlaze u dim i pepeo, stručnjaci upozoravaju na brojne zdravstvene probleme koje donosi ovaj porok.

"Sagorijevanjem duvana stvara se 4.000 štetnih sastojaka, od kojih su 45 izrazito kancerogeni. Dokazano je da su tumori gornjeg respiratornog sistema u više od 80 odsto slučajeva uzrokovani pušenjem", upozorio je Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, dodajući da 80 odsto svih pušača počinje da puši prije 17. godine.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da godišnje od posljedica pušenja u svijetu umre 4,9 miliona ljudi, dok je među oboljelima od kardiovaskularnih bolesti kod nas faktor rizika od pušenja 40 odsto.

Stela Stoisavljević iz Instituta za javno zdravstvo RS uvjerava da će se u naredne dvije godine intenzivirati aktivnosti ove institucije u borbi protiv pušenja. Alen Šeranić, viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u borbi protiv pušenja potreban intersektorski pristup više ministarstava, ali i pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije