Tržište

Poskupljuju nekretnine u Hrvatskoj

Poskupljuju nekretnine u Hrvatskoj
Poskupljuju nekretnine u Hrvatskoj

ZAGREB - Od 2015. godine u Hrvatskoj na snagu stupaju zakonske odredbe prema kojima će se na građevinsko zemljište plaćati PDV, što bi moglo povećati cijenu nekretnina.

Predsjednik Udruženja građevinara pri Hrvatskom udruženju poslodavaca Zdenko Karakaš kaže da će novi način oporezivanja građevinskog zemljišta vjerovatno podići cijene po kvadratu stambene površine.

"Intenzitet rasta cijene zavisiće od udjela vrijednosti zemljišta u vrijednosti nekretnine", kaže Karakaš, prenose hrvatski mediji.

On napominje da građevinska zemljišta, zavisno od lokacije, imaju različitu vrijednost, zavisno od lokacije, pa će ze za jeftinija zemljišta u apsolutnom iznosu naplaćivati manje, a za skuplja više poreza.

"Rast cijene trebao bi biti manje izražen kod stambenih objekata, gdje na jednom zemljištu niče više stanova, nego kod porodičnih kuća. Kod stambenih četvorospratnica, koji su najčešći tip stambene gradnje, cijene stanova mogle bi zbog oporezivanja građevinskog zemljišta PDV-om porasti između šest i osam odsto", procjenjuje Karakaš.

On smatra da to neće povoljno uticati na tržište nekretnina u Hrvatskoj koje je i sada "uspavano" zbog slabe kupovne moći.

Procjenjuje se da će samo od novog načina oporezivanja građevinskog zemljišta budžet Hrvatske ostvariti prihod 115 miliona kuna /oko 15 miliona evra/. Istovremeno, procjene su da će jedinice lokalne samouprave biti na gubitku za ukupno 70 miliona kuna /devet miliona evra/.

Do sada građevinsko zemljište nije bilo obuhvaćeno PDV-om, nego se oporezivalo po stopi poreza na promet nekretninama od pet odsto.

Hrvatska je u pregovorima za pristupanje u punopravno članstvo Evropske unije dogovorila prelazno razdoblje do 1. januara 2015. godine tokom kojeg se nije naplaćivao PDV na građevinsko zemljište.

Prema podacima Zavoda za statistiku Hrvatske, u strukturi cijene novoga stana po metru kvadratnom, prosječni trošak građevinskog zemljišta predstavlja 20 odsto ukupne cijene novoga stana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije