Tržište

Poslodavaci i sindikat potpisali kolektivni ugovor

Poslodavaci i sindikat potpisali kolektivni ugovor
Poslodavaci i sindikat potpisali kolektivni ugovor

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ i Samostalni sindikat radnika finansijskih organizacija potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor za granu finansija FBiH koji bi trebalo da donese određene beneficije i pozitivna rješenja iz radnih odnosa.

Predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca iz oblasti finansijskog poslovanja Edhem Pašukan rekao je da je utvrđena najniža satnica za zaposlenog koja iznosi 3,30 KM po satu, kao i vrijednosti, odnosno iznosi davanja poslodavaca prema zaposleniku u vezi s regresom, toplim obrokom, slobodnim danima, godišnjim odmorom, određenim naknadama za noćni i prekovremeni rad i drugo.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika finansijskih organizacija u BiH Minka Rešidbegović izjavila je da je ovim potpisom učinjen prvi korak da budu otvorena vrata i stvoreni uslovi da se kao sindikat uđe u finansijske institucije i omogući ljudima da formiraju sindikalne organizacije, te potpišu sporazum s poslodavcima.

Pomoćnik federalnog ministra finansija Mira Bradara rekla je da će kolektivni ugovor rezultirati pravnom sigurnošću i socijalnom zaštitom zaposlenih u ovom sektoru, te da je dobar znak svim ostalim granskim sindikatima i poslodavcima da što prije pristupe zaključivanju kolektivnih ugovora.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH saopšteno je da su u roku od 90 dana poslodavci i sindikati, odnosno vijeća zaposlenih, dužni da sačine sporazum o primjeni ugovora.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je zamjenik premijera FBiH i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, predstavnici federalnih ministarstva finansija, te prometa i komunikacija, Udruženja banaka BiH i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije