Tržište

Potpisan najveći trgovinski sporazum na svijetu

Potpisan najveći trgovinski sporazum na svijetu
Potpisan najveći trgovinski sporazum na svijetu

VELINGTON - Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), jedan od najvećih multinacionalnih trgovinskih sporazuma na svijetu, potpisalo je danas na Novom Zelandu 12 zemalja Pacifičkog pojasa, ali će njegova primjena zahtijevati godine teških pregovora prije nego postane realnost, ocjenjuje agencija Rojters.

Da bi se stiglo do faze potpisivanja sporazuma, koji obuhvata 40 odsto svjetske ekonomije, bilo je potrebno pet godina pregovora, navodi britanska agencija.

Cilj TPP-a je ukidanje carinskih i trgovinskih ograničenja između 12 zemalja Pacifičkog pojasa, prenosi Frans pres, podsjećajući da se među potpisnicama sporazuma ne nalazi Kina.

Poslije potpisivanja, slijedi dvogodišnji period ratifikacije TPP-a, tokom kog će najmanje šest država, koje učestvuju sa 85 odsto u zajedničkom bruto domaćem proizvodu 12 zemalja-članica, morati da odobre konačan tekst sporazuma koji će biti implementiran.

Potpisnice TPP-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam, navodi Rojters.

S obzirom na veličinu njihove ekonomije, SAD i Japan će vjerovatno morati da ratifikuju sporazum, koji će postaviti jedinstvene standarde u različitim oblastima, od prava radnika do zaštite intelektualne svojine u 12 zemalja Pacifičkog pojasa, dodaje britanska agencija čije pisanje prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije