Tržište

Prijedlog mjera za izlazak iz krize u FBiH

Prijedlog mjera za izlazak iz krize u FBiH
Prijedlog mjera za izlazak iz krize u FBiH

SARAJEVO- Udruženje poslodavaca Federacije BiH dostavilo je federalnoj Vladi prijedlog mjera za izlazak iz društvene i ekonomske krize, te zatražilo da ekonomsko-socijalni savjet i izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima stalno zasjedaju i donose odluke koje će doprinijeti brzom izlasku iz krize.

Federalno Udruženje poslodavaca napravilo je prijedlog hitnih, srednjoročnih i sistemskih mjera koje mogu doprinijeti izlasku iz krize, svjesno postojanja duboke društvene i ekonomske krize u BiH i njenih posljedica po položaj najvećeg broja građana.

U Udruženju vjeruju da su mjere koje se tiču podsticanja potrošnje, privlačenja investicija, poboljšanja likvidnosti, adekvatnog fiskalnog i privrednog ambijenta, suzbijanja kriminala i korupcije, te smanjenja javne potrošnje, ključne za obezbjeđivanje konstantnog privrednog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta.

U otvorenom pismu upućenom Vladi FBiH poslodavci ističu da samo ekonomski razvoj i novo zapošljavanje mogu dovesti do poboljšanja socijalnog položaja građana.

Oni su naveli da hitno preduzimanje predloženih mjera mora biti praćeno i sistemskim rješenjima na polju socijalne politike, koja će dovesti do bar minimuma socijalne pravde, ravnomjernijoj raspodjeli društvenog bogatstva i zaštiti ranjivih kategorija.

"Ukoliko Vlada FBiH uspije da postigne sinergetsku povezanost socijalno-ekonomskih partnera, pa i drugih društvenih kategorija, sigurni smo da će se socijalni standard i kvalitet života građana FBiH bitno poboljšati", ističu poslodavci.

Poslodavci poručuju da su spremni dati vlastiti doprinos i uključiti se u realizaciju dogovorenih mjera koje bi dovele do promjene stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije