Tržište

Privatni sektor prvi po zapošljavanju u RS

Privatni sektor prvi po zapošljavanju u RS
Privatni sektor prvi po zapošljavanju u RS

BANJALUKA - Svi sektori u Republici Srpskoj, osim zadružnog, ove godine bilježe rast broja zaposlenih, a najveći broj radnih mjesta otvoren je u privatnom sektoru - 2.578.

Pokazali su to podaci Zavoda za statistiku RS, kojim je obuhvaćen šestomjesečni period april - septembar ove godine. Prema tim podacima, na kraju septembra su u RS radile 243.102 osobe.

U javnom sektoru je u pomenutom periodu posao dobilo 328 osoba, što znači da je u prosjeku mjesečno zapošljavano 55 činovnika. Međutim, privatni sektor bilježi osjetniji rast broja otvorenih radnih mjesta.

"Na kraju septembra u privatnom sektoru radilo je 127.985 ljudi, dok je šest mjeseci ranije kod privatnika bilo 125.407 radnika", podaci su Zavoda za statistiku.

Mješoviti sektor bilježi rast broja zaposlenih za 311, a jedino je u zadružnom sektoru u Srpskoj primjetan blagi pad broja radnika - 100.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da je javni sektor i mimo ovog zapošljavanja imao previše radnika.

"Otvaranje radnih mjesta u administraciji je bespotrebno, jer samo doprinosi rastu potrošnje", rekao je Zgonjanin i dodao da bi se i pregrupisavanjem radnika u javnom sektoru stvorio veliki višak zaposlenih.

On je naglasio da je potrebno zaustaviti zapošljavanje u administraciji te sve snage usmjeriti ka privredi, koja se u posljednja tri mjeseca počela stabilizovati.

"Preduzeća koja su bila pogođena ovogodišnjim poplavama polako su počela da se oporavljaju, te da zapošljavaju radnike, što je doprinijelo rastu broja zaposlenih u realnom sektoru", rekao je Zgonjanin i dodao da je prethodnih mjeseci angažovan i veliki broj radnika na obnovi puteva, izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, Termoelektrane Stanari i Rafineriji nafte Brod.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović rekao je da ohrabruju podaci iz privatnog sektora, ali upozorava da se mora stati sa zapošljavanjem u već pretrpanoj administraciji.

"Po svim indikatorima, u javnom sektoru ima previše zaposlenih i to treba da bude predmet analiza i mjera za njegovo obuzdavanje", kazao je Todorović, a prenosi Glas Srpske.

Kada je pitanju privatni sektor, Todorović je kazao da je iznenađen brojem zaposlenih od 2.578, jer privredne aktivnosti ne pokazuju rast.

"Pored oporavka preduzeća poslije poplava i zapošljavanja radnika, rastu broja zaposlenih u realnom sektoru vjerovatno su doprinijeli i sezonski poslovi u prerađivačkoj industriji - rekao je Todorović.

Stručna sprema

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najviše zaposlenih u Srpskoj na kraju septembra ove godine imalo je srednju stručnu spremu - 90.066. Sa fakultetskom diplomom zaposleno je 47.887 radnika, a najmanji broj zaposlenih na kraju septembra bili su polukvalifikovani radnici - 3.110.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije