Tržište

Prodaja Mistralovih brodova Rusiji dovedena u pitanje

Prodaja Mistralovih brodova Rusiji dovedena u pitanje
Prodaja Mistralovih brodova Rusiji dovedena u pitanje

PARIZ - Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin ocijenio je danas da će Francuska narušiti reputaciju "pouzdanog" partnera Rusije ukoliko odluči da odustane od prodaje Rusiji francuskih vojnih brodova Mistral.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus izjavio je u ponedjeljak uveče da bi Francuska mogla da razmotri raskidanje ugovora o prodaji francuskih ratnih brodova Rusiji ako Vladimir Putin nastavi da "radi to što radi" u Ukrajini, preneo je AFP.

"Francuska počinje da iznevjerava povjerenje koje imamo u nju kao pouzdanog isporučioca", napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu, pozvavši "evropske kolege da ne zaoštravaju trenutnu situaciju".

"Naše kolege ne znaju koliko je otvorenih radnih mjesta u Francuskoj zahvaljući rusko-francuskom partnerstvu", primjetio je visoki ruski zvaničnik aludirajući na prijedlog o uvođenju sankcija SAD Rusiji.

Sindikati preduzeća STX iz Sen Lazara, koje proizvodi Mistral, upozorile su francusku državu na posljedice koje bi eventualno poništavanje ugovora ostavilo na radna mjesta zaposlenih.

Fabijus eventualno poništavanje ugovora o isporuci brodova Mistral ocjenjuje trećim nivoom sankcija.

"Za sada smo na drugom nivou", precizirao je francuski ministar, naglasivši da bi poništavanje ugovora takođe bilo "negativno za Francuze".

Francuska je 2011. potpisala sa Moskvom ugovor o prodaji dva Mistralova ratna broda u vrijednosti od milijardu dolara.

Evropska unija i SAD su sankcionisale 21 ruskog i ukrajinskog diplomatu, među kojima je Dmitri Rogozin, poslije odluke Krime o pripajanju Rusiji.

Ovakva vrsta sankcija od raspada SSSR-a 1991. do sada nije bila viđena u odnosima EU-Rusija, konstatovao je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije