Tržište

Proizvodi iz RS pred očima svijeta

Proizvodi iz RS pred očima svijeta
Proizvodi iz RS pred očima svijeta

BANJALUKA - Mogućnost da se privrednici iz RS pojave sljedeće godine na Međunarodnom sajmu "Expo 2015", u italijanskom gradu Milanu, posvećenom hrani i zaštiti okoline, ima veliki značaj prije svega zbog predstavljanja domaćih potencijala i uspostavljanja direktnih kontakata s privrednicima drugih zemalja i njihovim tržištima, smatraju ekonomisti i privrednici iz RS.

Naime, RS će na tom globalnom sajmu koji će biti jedan od najvećih na svijetu, a na kojem će učešće uzeti više od 130 država, kako je najavio Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon posjete Italiji, učestvovati zajedno s italijanskom pokrajinom Lombardija. Ono što je veoma bitno, a što je takođe dogovoreno prilikom posjete, je da će RS na tom sajmu biti obezbijeđeno vidljivo mjesto.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da kod domaćih privrednika sigurno postoji interes za taj sajam, s obzirom na to da je to tržište EU i značajan spoljnotrgovinski partner, kao što je Italija.

"Naravno da nastup na tim sajmovima podrazumijeva i da se upoznamo s konkurencijom i s onim čime se mogu susresti naša preduzeća vani. Mi ćemo i za ovaj sajam istražiti interes privrednika i u zavisnosti od interesa i predstaviti kompanije iz RS na ovom sajmu", kazao je on. On je rekao da je nastup na sajmovima generalno značajan, kada je u pitanju otvaranje novih tržišta i korištenje prilike da se u direktnim kontaktima s privrednicima drugih zemalja vidi gdje se nalazimo, koji su nam potencijali, čemu treba da posvetimo više pažnje kada je u pitanju proizvodnja i unapređenje kvaliteta proizvoda. Istakao je da je jedna od značajnih aktivnosti Komore promocija i nastupi na sajmovima, te da je u ovako teškim uslovima poslovanja svako otvaranje novog tržišta značajno.

RS će na globalnom sajmu učestvovati zajedno s italijanskom pokrajinom Lombardija

Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je sigurno da može biti pozitivnih efekata i koristi od tog nastupa, jer je to jedan od alata da budeš vidljiviji.

"Zavisi na koji način će se tamo nastupiti i ko će šta predstavljati, ali bez sumnje može da bude od koristi", mišljenja je Todorović. Prema njegovim riječima, RS može da pokuša da preko većih pivrednika predstavi neke projekte koje hoće da realizuje i da promoviše šta je interesantno u RS, za potencijalne strane ulagače. On je dodao da je jedan od razloga zašto se izlazi na sajam i taj da se pokuša promovisati RS.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istakao je važnost nastupa RS na tom sajmu, posebno jer imamo izuzetno povoljnu varijantu s energijom i hranom, imamo zdravu zemlju koja nije zagađena.

"Sajam takvog kalibra kao u Milanu je izuzetna šansa za RS, značiće da nas neko vidi, da pokažemo to što imamo", naveo je Zgonjanin.

Podsjećamo da je predsjednik RS nakon posjete Italiji najavio da će, uz pomoć gradonačelnika Milana Đulijana Pizapija i predstavnika italijanske regije Lombardija, RS biti omogućeno da učestvuje na ovom sajmu. On je istakao da na toj manifestaciji učestvuje oko 130 zemalja i da će se RS prvi put naći na takvom globalnom sajmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije