Tržište

Protiv povećanja akcize na naftu

Protiv povećanja akcize na naftu
Protiv povećanja akcize na naftu

SARAJEVO - Odbor Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH oštro se protivi inicijativi Vlade Federacije BiH /FBiH/ za povećanje akcize na naftne derivate od 10 feninga po litru, izjavio je danas u Sarajevu član ovog udruženja Muamer Berbić.

Nakon sjednice Udruženja, Berbić je istakao da bi ova inicijativa samo pogoršala i ovako tešku situaciju u kojoj se nalaze sve firme, a posebno prevoznici BiH, dodavši da bi u protivnom prevoznici bili prisiljeni da primijene "nepopularne mjere", kao što su blokada granica, graničnih prelaza i svih putnih pravaca u BiH.

On je pojasnio novinarima da je federalna Vlada prihvatila prijedlog preduzeća "Autoceste FBiH" za povećanje ove akacize, kako bi bila finansirana izgradnja auto-puta, te dodao da je ista upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH na razmatranje.

Predsjednik Udruženja Jovo Cvijić smatra da bi se novac za izgradnju auto-puta mogao obezbijediti primjenom zakona iz 2002. godine, prema kojem je jasno definisana naplata putarine za strana vozila, a koji se, kako je rekao, ni do danas ne prijenjuje.

"To je direktan udar na domaćeg prevoznika, jer on ne može biti konkurentan stranom prevozniku koji dođe u BiH, koji ne plati ni jedan fening za putarinu, a što prevoznici iz BiH plaćaju u drugim zemljama", rekao je Cvijić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, za ovu situaciju su krive sve vlade i nadležni organi u BiH.

Potpredsjedik Udruženja Naim Basara smatra da bi se licence za firme, odnosno za vozila i priključna vozila u međunarodnom drumskog prevozu trebalo da izdaju na period od 10 godina, što je u skladu sa zakonima EU.

"Takođe, trebalo bi umjesto licence za vozila izdavati izvod licence, kako bi privrednici mogli što efikasnije realizovati svoje poslove, odnosno prevazići probleme", istakao je Basara, dodajući da je Udruženje ove zahtjeve uputilo ministru transporta i komunikacija BiH Damiru Hadžiću.

Član Udruženja Dragan Marić rekao je da se prevoznici susreću sa problemom pri naplati usluge korištenja carinskih terminala Bijača i Gorica za koje kaže da su "privatni terminali", na kojima se čak i ne izdaje fiskalni račun.

Prema njegovim riječima, jedinstveni cjenovnik za korištenje carinskih terminala dodatno opterećuje prevoznike, jer se dešava da duplo plaćaju terminale, odnosno ponovo se plaća izlazak iz BiH, a pojedini terminali nisu asfaltirani i nemaju sanitarne čvorove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije