Tržište

Prva cijena hljebnog zrna maksimum 17 dinara po kilogramu?

NOVI SAD - Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin procjenjuje da će ovogodišnja pšenica startovati s cijenom od maksimum 17 dinara /oko 0,15 evra/ po jednom kilogramu.

To je, kako je rekao danas Srni,  na nivou cijena nove pšenice u državama okruženja Srbije, kao i na međunarodnom tržištu.

"Ta cena u ovom trenutku je najrealnija s obzirom na cene nove pšenice na berzama sveta, Evrope, kao i zemalja iz okruženja Srbije. Upravo danas, posetili su nas predstavnici berze u Osijeku, koji kažu da će prva cena nove pšenice u Hrvatskoj biti gotovo istovetna našim procenama. Osim toga, oko 17 dinara bila je i cena po kojoj je na Berzi ugovarana kupoprodaja pšenice na zeleno".

On je dodao  da u prilog njegovoj procjeni ide i cijena ovogodišnjeg stočnog ječma, kojim se počelo trgovati na novosadskoj Berzi.

"Prvi ugovori na Berzi, kad je reč o novom ječmu, sklapani su po ceni nešto nižoj od 17 dinara. Iz iskustva znamo da kad na tu cenu dodamo 20 do 30 para /oko 0,002 evra/ ili oko jedan procenat dobijemo početnu cenu nove pšenice.  Žetva ječma počinje sedam do deset dana pre žetve pšenice, zbog čega je uvek pouzdan indikator cena novog roda hlebnog zrna", rekao je Galetin.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji se u ovogodišnjoj žetvi može očekivati prinos od 2,2 do 2,5 miliona tona pšenice.

"Prve preliminarne procene ukazuju da će s oko 560.000  hektara u Srbiji požnjeti između 2,2 i 2,5 miliona tona pšenice. To je prosečan prinos, koji će i kao takav imati solidan izvozni višak pšenice.  A, definitivno je i odagnao crne slutnje da će Srbija ostati ove godine bez pšenice zbog nedavnih katastrofalnih poplava", konstatovao je Galetin.

U Srbiji će za nekoliko dana početi žetva pšenice, a još ni izdaleka nije poznata njena ovogodišnja otkupna cijena.    Iz raznih udruženja vojvođanskih poljoprivrednika očekuju da će  za novu pšenicu dobijati od otkupljivača najmanje 20 dinara /oko 0,17 evra/  po kilogramu.

Udruženja upozoravaju državu i otkupljivače  da pšenicu neće prodavati, odnosno da će je lagerovati do "boljih vremena"  ukoliko bude ispod cijene od 20 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije