Tržište

Prve kase za desetak dana

Prve kase za desetak dana
Prve kase za desetak dana

SARAJEVO - Za desetak dana biće instalisane prve fiskalne kase u Federaciji BiH čime će ovaj entitet konačno krenuti u fiskalizaciju, tvrde u federalnom Ministarstvu finansija.

Iako je prvi krug uvođenja fiskalnih kasa u Federaciji BiH trebalo da počne 23. oktobra, a bude okončan do 31. oktobra ove godine, rokovi nisu ispoštovani. Ministarstvo finansija FBiH je prije dva dana utvrdilo novu dinamiku uvođenja fiskalnih sistema, čiji cilj je smanjenje sive ekonomije i poboljšanje naplata javnih prihoda.

Tako je za prvu grupu poreskih obveznika, u koju spadaju hoteli, moteli, restorani, barovi, kantine, benzinske pumpe i apoteke, obaveza fiskalizacije sa 31. oktobra pomjerena na 15. decembar 2010. godine. Trgovine na malo, koje spadaju u drugu grupu, a koje su imale obavezu uvođenja fiskalnih kasa do 31. januara 2011. godine imaju novi rok do 15. marta 2011. godine, a ovaj datum važi i za trgovine na veliko, koje su prema prvobitnom planu imale obavezu fiskalizacije do 28. februara 2011. godine.

Kašnjenje u poslu fiskalizacije u Ministarstvu finansija objašnjavaju složenim operativnim poslovima koje je potrebno obaviti na relaciji između Poreske uprave, servisera fiskalnih uređaja i poreskih obveznika.

"Rokove smo pomjerili imajući u vidu veliki broj zahtjeva sa terena", kaže Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra finansija FBiH.

Naglašava da je neuralgična tačka u cijelom procesu - Poreska uprava FBiH, prevaziđena zahvaljujući pomoći Poreske uprave RS, koja već ima dvogodišnje iskustvo sa fiskalnim sistemima.

"Napravljen je 'bajpas' sa stručnjacima iz RS, koji su pritekli u pomoć, te stavili na raspolaganje aplikativni softver neophodan za servisere, poreske obveznike i inspektore", objašnjava Hadžimehanović i dodaje da su sada stvorene sve pretpostavke za početak fiskalizacije.

Najavljuje da će prve fiskalne kase biti uvedene za desetak dana u nekom od ugostiteljskih objekata, a što će biti i medijski propraćeno.

Do sada su za prodaju fiskalnih uređaja certificirane dvije firme: "Neosoft" iz Mostara i "Tring" iz Gračanice, a za desetak dana očekuje se i certifikovanje "Kimteca" iz Viteza i "SK Tradinga" iz Sarajeva.

U "Neosoftu" iz Mostara kažu da je produženje roka za uvođenje fiskalnih kasa bilo jedino rješenje s obzirom na kašnjenje u cijelom procesu i činjenicu da distributeri od Poreske uprave još nisu dobili serijske brojeve da bi mogli početi prodavati fiskalne uređaje.

Da bi fiskalni uređaji bili stavljeni u promet, proizvođači, odnosno distributeri moraju dobiti identifikacioni broj fiskalnog uređaja i identifikacioni broj fiskalne memorije, a uređaj puštaju u funkciju serviseri s ovlaštenim osobama Poreske uprave FBiH.

"Poreska uprava FBiH je u zaostatku, ali očekujemo da će i ona biti spremna. Čekamo da oni završe obuku svojih inspektora, a već početkom naredne sedmice trebalo bi da nam podijele serijske brojeve", kaže Mario Pavlović, direktor "Neosofta", te dodaje da će ova kompanija za desetak dana instalirati prvi fiskalni uređaj, a to će vjerovatno biti neki motel ili benzinska stanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije