Tržište

Pšenica najtraženija, ali po nižoj cijeni

 Pšenica najtraženija, ali po nižoj cijeni
Pšenica najtraženija, ali po nižoj cijeni

NOVI SAD - Najtraženija roba na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice bila je pšenica ovogodišnjeg roda koja se prodavala po prosječnoj cijeni od 19,2 dinara /nešto više od 0,16 evra/ po kilogramu, saopšteno je sa Berze.

U odnosu na prošlu sedmicu, cijena pšenice na Berzi je doživjela pad od gotovo tri odsto.

Od ukupnog robnog prometa tokom sedmice, koji je iznosio 4.382 tone, na pšenicu "otpada" 2.182 tone.

Najveći cjenovni pad - od čak šest odsto imao je kukuruz, čija je prosječna cijena trogavanja na Berzi tokom sedmice bila 18,1 dinara /oko 0,15 evra/ po kilogramu.

Berzanski stručnjaci navode da ta cijena nije iznenađenje s obzirom da na tržištu ima mnogo kukuruza, kao i da su očekivanja od novog roda velika.

Od ostalih roba na Berzi, trgovalo se još jedino sojom i to po cijeni od 64,9 dinara /oko 0,56 evra/ po kilogramu. Ta cijena soje u odnosu na prošlu sedmicu niža je za 2,48 odsto.

Sedmični promet roba ostvaren u 28 zaključenih ugovora posredstvom Berze bio je za 60,51 odsto veći u odnosu na prošlu sedmicu. Finansijska vrijednost prometa bila je oko 83,7 miliona dinara /oko 721.000 evra/, što je u odnosu na prošlu sedmicu više za oko 47 odsto.

Berzanski indeks "Prodeks", kako navode berzanski stručnjaci, bio je u skladu sa padom cijena pšenice, kukuruza i soje.

"Prodeks" se danas zaustavio na poziciji od 209,15 poena, što je za 8,13 indeksnih poena manja vrijednost u odnosu na prošli petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije