Tržište

Radić: Pijemo zdravo mlijeko, nema straha od aflatoksina u BiH

Radić: Pijemo zdravo mlijeko, nema straha od aflatoksina u BiH
Radić: Pijemo zdravo mlijeko, nema straha od aflatoksina u BiH

SARAJEVO - Odmah je obustavljen rad u farmi u kojoj je pronađen aflatoksin, istakao je Pavo Radić, zamjenik direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH za N1.

Radić je istakao da je u posljednjih šest mjeseci bilo devet pošiljki mesa kojima je zabranjen uvoz u BiH.

"Uglavnom se radilo o mesu peradi, nekih 100 tona. Meso je bilo neadekvatno tj. zabranjen mu je uvoz bio zato što se nije podudaralo ono što je stojalo u dokumentaciji sa onim što su sadržavale pošiljke. Treba ipak reći da je vrlo mali broj pošiljki koje su vraćene sa granice", rekao je gost Novog dana.

Kancelariju za veterinarstvo isključivo zanima zdravstveni aspekt mesa i namirnica, a ne njihova kvaliteta.

"Mi se brinemo da potrošači od tih namirnica ne budu ugroženi. Veterinarska struka nije zadužena da mjeri kvalitetu mesa. Realno je očekivati na osnovu naše ekonomske situacije da imamo mesa različitih kategorija. Za nas je bitno da meso, njegova kategorija i specifikacija bude jasna i neobmanjujuća pa da potrošač može znati šta kupuje".

Radić je otkrio da o eventualnim nepravilnostima u vezi mesa Kancelarije za veterinarstvo prvo sazna iz medija, a da nije bilo slučajeva da su se direktno žalili građani.

Istakao da su rigorozne kontrole koje mora proći bh. meso kako bi završilo na evropskim policama i da, nažalost, BiH još nije u mogućnosti za izvoz mesa u Evropsku Uniju.

"U EU izvozimo med, kožu, ribu i termički obrađeno mlijeko. Svi ti proizvodi su specifični sa proizvodnog aspekta. Mi smo generalno zadovoljni željom bh. proizvođača za izvozom na tržista EU. Svakodnevno dobivamo pozive da posjetimo postrojenja naših proizvođača i utvrdimo u kojoj mjeri njihovi proizvodi ispunjavaju uslove".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije