Tržište

Razgovori o ruskom gasu okončani bez dogovora

Razgovori o ruskom gasu okončani bez dogovora
Razgovori o ruskom gasu okončani bez dogovora

BRISEL - Osmočasovni razgovori između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije okončani su noćas bez dogovora o cijeni ruskog gasa, što povećava rizik od poremećaja isporuka.

Rusija je zaprijetila da bi mogla da prekine isporuke gasa Ukrajini već danas, zato što Kijev ne plaća račune, što bi moglo da ima posljedice po isporuke u zemlje EU.

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan rekao je da je najveći spor u razgovorima nastao u vezi sa ruskim prijedlogom mehanizma za određivanje cijena, kojim se niže cijene povezuju sa izvoznim taksama.

"Nažalost, ruski stav u vezi sa mehanizmom za određivanje cijena se promijenio", rekao je Prodan novinarima.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je predložio "veoma konstruktivan plan" i da vjeruje da svi treba da ga prihvate.

On je dodao da je planom riješeno pitanje plaćanja gasa za novembar i decembar prošle godine do 10. juna, kao i dio duga za april i maj.

Portparol Evropske komisije i Prodan rekli su da bi razgovori mogli biti nastavljeni danas ili sutra ujutru u Briselu.

 "Gasprom" ne očekuje smanjenje isporuka gasa

 Portparol ruskog "Gasproma" izjavio je danas da su isporuke gasa Evropskoj uniji stabilne i da nema informacija o mogućem smanjenju isporuka.

Izvor iz ove kompanije rekao je da Rusija isporučuje Ukrajini uobičajene količine gasa.

Moskva je ranije dala rok Ukrajini do danas u 10.00 časova da plati barem dio duga za gas ili će se suočiti sa redukcijama isporuka ovog energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije