Tržište

Registrovan pad potrošačkih cijena

MADRID - U Španiji je u septembru, treći mjesec zaredom registrovan pad potrošačkih cijena, zbog čega raste strah od deflacije u evrozoni, saopštio je danas španski Institut za statistiku /Ine/.

Prema podacima Instituta, cijene su smanjenje za 0,3 odsto na godišnjem nivou, nakon što je u julu registrovan pad cijena za 0,4 odsto, a u avgustu za 0,5 odsto.

Cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića su ostale stabilne, dok su cijene struje povećane, navodi Institut.

Španija nije izolovan slučaj u evrozoni, gdje je inflacija daleko od cilja Evropske centralne banke od oko 2 odsto, prenosi AFP.

Podaci o inflaciji razlog su za zabrinutost španskih zakonodavaca, koji pokušavaju da očuvaju postepeni privredni oporavak, nakon što se Španija sredinom prošle godine izvukla iz dugotrajne recesije.

Inflacija je neuobičajeno niska u 18-članoj evrozoni, što podstiče zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno pad cijena, koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do pada zaposlenosti.

Iako pad cijena zvuči kao dobra vijest za potrošače, deflacija može pokrenuti začarani krug odlaganja kupovine, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije